fallback

РЗС иска референдум за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Настоява се и страната да откаже допълнителните компенсации от 300 млн. евро за затварянето на блоковете

11:04 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството или президентът да внесат предложение за референдум за това дали да се предприемат законосъобразни действия за възобновяване на експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“, поиска ПГ на РЗС в декларация от парламентарната трибуна, прочетена от Атанас Семов.

РЗС настоява българското правителство да откаже получаване на „допълнителни компенсации“ и да предприеме „съобразени с европейското законодателство и общия европейски интерес действия за възобновяване на експлоатацията на доказано безопасните 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Във вторник Европейската комисия даде съгласие за нови 300 млн. евро за компенсиране на България заради затварянето на двата блока след изплащането на одобрените досега 550 млн. евро компенсации. От Брюксел обявиха, че очакват парите да бъдат използвани за създаване на нови енергийни източници, за подкрепа на засегнатите работници в АЕЦ Козлодуй и за прилагане на мерки за енергийна ефективност в страната.

Даването на допълнително обезщетение от 300 млн. евро е ясно признание за реалността и обосноваността за повторно пускане на българските реактори - то е унижаващо за България, не компенсира нито преките разходи, нито пропуснатите ползи и директните загуби за българската икономика , а е инструмент за смълчаване на справедливите български искания за отваряне на спрените реактори, заявяват от РЗС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
fallback