fallback

Преглед на печата за 28 октомври

07:43 | 28.10.09 г.

Дянков приватизира „Информационно обслужване” в. Новинар

Държавното дружество „Информационно обслужване” ще бъде приватизирано, съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който присъства на среща между кандидата за кмет на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и представители на бизнес организациите. Според Дянков за начало дружеството ще бъде ”изчистено” от несвойствените си дейности да отдава под наем сградите, с които разполага във всеки голям град. Действително „Информационно обслужване” досега е печелило повече от рентиерски услуги, а не от основната си ИТ дейност и при цялата си неефективност, е било на печалба през 2008 г., обясни Дянков.

Приходите на телекомите в България падат със 7.5% в. Дневник

Приходите на българските оператори от фиксирана и мобилна телефония през тази година ще паднат със 7.5%. Това прогнозира Тим Хилс, анализатор на консултантската компания Light Reading, работеща в сферата на телекомуникациите и информационните технологии. В абсолютни стойности спадът е от 2.365 млрд. до 2.188 млрд. долара. Показателят приходи на глава от населението пада със 7% - от 177 на 165 долара.

Годишните винетки няма да поскъпват в. Дневник

Няма да има увеличаване цената на годишните винетки за следващата 2010 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), след като по-рано днес министър Росен Плевнелиев заяви, че трябва да поскъпнат само винетките за леки коли. След проведена работна среща между представители на МРРБ и Министерство на финансите е взето решение цената на винетките да не се променя.

Сър Алекс вдига стадион в България в. Стандарт

Огромен стадион с площадки за 15 вида спорт и паркинг за автомобили смята да построи в Горна Оряховица мениджърът на Манчестър Ю сър Алекс Фъргюсън. От няколко дни в града текат преговори между общината и британски инвеститори, водени от представители на шотландеца, за изграждането на спортния комплекс. Кметът Йордан Михтиев обмисля коя е най-удачната форма за публично-частно партньорство, за да я предложи на общинския съвет за обсъждане. Британците най-вероятно ще поискат целия терен на ст. "Локомотив" заедно с прилежащите зони, за да бъде той преустроен, а около него да се изградят останалите терени. Цялостната инвестиция може да излезе 50-100 млн. лева, като е планирана и площадка за въздушни спортове, хотели и ресторанти.

Алкохолната мафия точела по 300 млн. в. Стандарт

Дупката в хазната заради алкохолната мафия достига над 300 млн. лева. Между 100 и 200 млн. лв. са загубите на бюджета заради вноса на менте бандероли от Турция. Това обяви лидерът на РЗС Яне Янев. "Има контрабанден внос и митнически измамни схеми за фиктивна търговия на алкохол и източване на ДДС, като вносът е от Молдова, Украйна и Румъния. Тук има голямо количество алкохол, който изобщо не се транспортира и така се източва ДДС", обясни той.

Водата в 22 града може да поскъпне с до 5% от декември в. Сега

Цената на водата, доставяна от 22 ВиК дружества, може да поскъпне с от 3 до 5% от 1 декември. Това съобщи вчера Люцкан Далакчиев, зам.-председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 24 от общо 62 водоснабдителни фирми у нас са поискали повишение на цените, каза той. Заради кризата градските съвети в Димитровград и Троян са отказали поскъпване на ръководствата на местните ВиК дружества. В двата града общините са собственици на ВиК компаниите. Сред дружествата, поискали увеличение, обаче са и ВиК в Пловдив, Русе, Стара Загора, Бургас и др., в които собствеността е държавна или смесена с общината.

10 млн. лв. трябват за фирмата по чистота на столицата в. Сега

Финансовите разчети за създаване на столично общинско предприятие по чистота сочат, че първоначално са необходими 10 млн. лв. без ДДС за оборудване. Тези данни изнесе зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя обясни, че нужните пари трябва да дойдат от такса смет, тя обаче няма да се вдига. Идеята е общинската фирма да чисти идеалния център - районите "Възраждане", "Оборище", "Средец" и част от "Триадица", а крайните квартали да се поверят на частна фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 08.09.22 г.
fallback