fallback

ЕК одобри 300 млн. евро компенсации за затворените блокове на АЕЦ Козлодуй

Очакванията на Брюксел са допълнителните пари да се ползват за нови енергийни източници

15:12 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) одобри днес отпускането на още 300 млн. евро компенсации за предсрочното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, като средствата трябва да бъдат предоставени през периода 2010-2013 г.

ЕК ще направи предложение до Съвета на Европейския съюз за удължаване на срока за помощ за България във връзка със затварянето на двата ядрени реактора, защото и Съветът трябва да одобри продължаването на срока на изплащането на компенсации. Предложението трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, тъй като става дума за средства, които трябва да бъдат допълнително заложени в бюджета на ЕС.

Досега определените компенсации във връзка с предсрочното затваряне на двата блока на АЕЦ Козлодуй са в размер на 550 млн. евро, като изплащането им приключваше до края на тази година.

В тази връзка председателят на ЕК Жозе Барозу посочи: “Изключително съм доволен, че сме в състояние да предложим удължаване на срока за компенсации за затворените реактори на АЕЦ Козлодуй. Тази инвестиция в една по-сигурна и трайна енергийна мрежа в България показва нашата воля да видим страната изцяло интегрирана в европейския енергиен пазар.“

Допълнителни компенсации за страната ни за затворените ядрени блокове бяха официално поискани от правителството на Сергей Станишев, като беше изтъкнато тогава, че загубите от пропуснатите ползи от предслочното затваряне са много по-големи от предоставените от ЕС компенсации.

Искането на българското правителство беше внимателно проучено от компетентните служби на Европейската комисия, които прецениха, че то е оправдано и предложиха срокът за оказване на помощта да бъде удължен до 2013 година, като на България бъдат отпуснати още 300 милиона евро, заяви говорител комисията.

Очакванията в Европейската комисия са допълнителните средства да бъдат използвани за дейности за създаване на нови енергийни източници, в подкрепа на засегнатите работници в АЕЦ Козлодуй, за прилагане на мерки за енергийна ефективност в страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
fallback