fallback

От 2010 г. цената на тока може да бъде обвързана с качеството на услугата

Показателите за качество са броят и продължителността на прекъсвания на тока, както и работата с клиенти

13:00 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е от следващата година цената на тока да бъде обвързана с качеството на услугата, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Регулаторната комисия следи трите показателя за качество на услугата „Електроснабдяване“: брой прекъсвания на тока за година, продължителност на прекъсванията за година и качество на работа в центровете за обслужване на клиенти, посочи от своя страна заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

Всички електроразпределителни дружества имат изграден софтуер и трупат база данни за тези показатели, добави той. Още от следващата година изпълнението им може да влезе като корекционен коефициент при определянето на цената на тока за крайния потребител, заяви Кирчев, цитиран от БТА.

Ангел Семерджиев уточни, че работни групи, съставени от представители на ДКЕВР и електроразпределителните дружества работят за изчистване на методологията при определянето на показателите и съотнасянето им към цената.

Показателите за качество на услугата са взети от страните, от които идват собствениците на електроразпределителните дружества у нас. Те са твърде високи и могат да бъдат коригирани, но дружествата не трябва да разчитат на това, отбеляза Кирчев.

Всички енергийни дружества в страната са готови за работа в зимния период, съобщи още Кирчев. Топлофикационните дружества имат достатъчни количества мазут, посочиха още от ДКЕВР. Кризата от миналата зима научи компаниите, че трябва да изпълняват изискванията за сигурност и да правят разходи за тях, които преди това те се стремяха да минимизират, посочи Ангел Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 09.09.22 г.
fallback