fallback

България няма свои кандидатури за бъдещ президент и външен министър на ЕС

На 29 и 30 октомври лидерите на страните от ЕС ще обсъдят ситуацията непосредствено преди влизане в сила на Лисабонския договор до края на 2009 г.

20:14 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

България няма свои кандидатури за постовете председател на Европейския съвет и върховен представител на въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС, които ще бъдат създадени с влизане в сила на Лисабонския договор. Това стана ясно след редовното 179-то заседание на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) в Министерския съвет.

Съветът разгледа позицията на страната ни за участие в предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел на 29 и 30 октомври. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят ситуацията непосредствено преди влизане в сила на Лисабонския договор до края на 2009 г., както и евентуалните кандидатури за двата нови ключови поста.

В Брюксел държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС ще обсъдят още промените в климата, икономическото и финансово положение и ситуацията на пазара на труда в ЕС, стратегията на ЕС за Балтийско море, както и въпроси на нелегалната имиграция и външните отношения.

В частта промени в климата се очаква Европейският съвет да обсъди необходимите редукции на емисиите въглероден диоксид, които трябва да бъдат направени от развитите държави като група, както и механизма за компенсиране на негативно засегнатите държави членки на ЕС от евентуално придаване на по-голяма тежест на принципа за отговорност за емисиите при определяне на техния финансов принос.

В областта на нелегалната имиграция Европейският съвет ще обсъди функциите на бъдещата Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. През юни т.г. България официално представи кандидатурата си за домакин на седалището на европейската служба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 26.10.09 г.
fallback