fallback

Срокът на откупуване на инвестицията на ОЦК в цинковия завод е 6 години

Инвестициите по проекта са на обща стойност 85 млн. евро, от които 36 млн. евро вече са извършени

16:41 | 26.10.09 г.

Срокът за откупуване на инвестицията на Оловно цинков комплекс АД в новия цинков завод е 5,5-6 години, става ясно от съобщение на дружеството чрез БФБ-София.

Проектът на ОЦК, който включва модернизация и разширение на цинковия завод чрез нов пържилен цех, нова система за сярна киселина и нов електролитен цех, в началото на месеца получи разрешение от  Висшия експертен екологичен съвет на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Инвестициите по проекта са на обща стойност 85 млн. евро, от които 36 млн. евро вече са извършени.

Мажоритарният собственик Интертръст холдинг АД предприема действия за ускорено изпълнение на проекта, се казва още в съобщението. Първият етап, включващ строителната част и изграждането на цеха за електролиза трябва да приключи до 31 март 2011 г., а цялостното осъществяване на проекта ще бъде до края на 2011 г. С неговата реализация капацитетът за производство на цинк ще се увеличи с 40% и ще произвежда най-високата марка цинк 99,995.

Освен проекта за новия цинков завод, ОЦК има и проект за модернизация на оловния завод чрез внедряване на технологията "Аусмелт".

На 10 септември 2009 г. е внесен в МОСВ доклад за оценка на въздействието върху околната среда. Срокът за изпълнение на тази инвестиция е 24 месеца след одобрение от МОСВ, а необходимите средства са 30–35 млн. евро. Срокът за откупуване на инвестицията е 6-6,5 години.

Реализацията и на двата проекта гарантира постигането на всички изисквания за работна и околна среда, като емисиите от прах, тежки метали и серен диоксид ще бъдат сведени многократно под допустимите норми, става ясно още от съобщението на ОЦК.

Днес акциите на Оловно цинков комплекс изгубиха 2% до 15,33 лева след като по позицията минаха 146 броя акции.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
fallback