fallback

Преглед на печата за 26 октомври

07:52 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Винетките поскъпват в. Стандарт

По-скъпи винетки за леките коли ще плащаме догодина. Цената ще се вдигне обаче само за годишните стикери, съобщи строителният министър Росен Плевнелиев в интервю за "Стандарт". Утре ще е готов анализът, поръчан от финансовия министър Симеон Дянков, от който ще стане ясно дали и с колко повече ще броим за документа. Сега годишната винетка струва 67 лева и не е поскъпвала от 2007 г. Вдигането на цената се налага заради дупката в бюджета, завещана от кабинета "Станишев". Пътната агенция е останала на червено още през пролетта. Затова се налага всички пари от винетки и пътни такси да се събират в специален фонд и да се харчат само за кърпене на шосетата, обясни Плевнелиев. Баркод ще брани лепенките от фалшификати, които ощетяват хазната.

Държавната бизнес банка раздавала жилищни заеми в. Сега

Българската банка за развитие, която е създадена от държавата, за да насърчава бизнеса, е раздавала потребителски и жилищни заеми на физически лица. Това съобщи Институтът за пазарна икономика (ИПИ), анализирайки данни на БНБ. През първите 6 месеца на т.г. банката е раздала на физически лица жилищни кредити за 315 хил. лв. и потребителски за 1.7 млн. лв., съобщават от ИПИ. "Уж ще стимулираме експорта и дребния бизнес, а се отпускат заеми на физически лица. Кои са те?", питат от ИПИ.

"Това са напълно подвеждащи интерпретации. Тези кредити са отпуснати на служители на банката, което е разрешено от закона, от устава на банката и от вътрешните правила", коментира пред "Сега" шефът на държавния трезор Димитър Димитров.

Над 200 хил. дка се обработват незаконно в. Дневник

Близо 250 хил. дка земеделска земя, собственост на фондовете със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) и на частни лица, са обработвани от арендатори неправомерно, като за част от тях дори е искана и субсидия. Това съобщи председателят на асоциацията на собствениците на земеделска земя Борислав Петков. При среща с новото ръководство на министерството на земеделието представители на асоциацията са поставили проблеми с искане за бързото му решение, защото в момента се оказва най-голямата пречка при изплащане на европейските субсидии заради двойното заявяване на площи.

ООН: Българският мобилен пазар е от най-бурно развиващите се в света в. Дневник

Българският мобилен пазар е седмият най-бурно развиващ се на планетата за последните няколко години. Това показва последният доклад за развитието на информационните технологии на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД). В същото време обаче страната ни сериозно изостава в достъпа на населението до интернет.

Без особени изненади най-бурно развиващите се пазари на мобилни услуги се намират в развиващи се икономики и такива в преход, където либерализацията на телекомуникационните пазари е започнала през последните години. От ЮНКТАД обясняват тенденцията с факта, че в големите икономики по света мобилните пазари са се развили много по-рано, ето защо при тях няма съществено разширяване.

Брюксел иска Източна Европа да увеличи вноските си в ЕС в. Сега

Европейската комисия предлага страните-членки, които се облагодетелстват най-много от регионалните и кохезионните средства на ЕС, да увеличат вноските си в бюджета на общността, съобщи електронното издание ЮрАктив. Предложението ще засегне предимно новоприетите страни от Източна Европа и някои от по-бедните страни-членки.

Носим в магазина стария компютър в. Стандарт

Край с неудобствата, които ни създават старите компютри и телевизори, след като си купим нови. Всички магазини за електронна и електрическа техника трябва да са осигурили място за събиране на старите елуреди. Ако липсва контейнер, собствениците ще трябва да платят глоба от 10 000 лева. При повторно нарушение санкцията се удвоява. Това предвиждат промените в Закона за управление на битовите отпадъци, които вече са пуснати за обсъждане между ведомствата.

Европейската директива за отпадъците от електрическо и електронно оборудване задължава фирмите производители и търговци на компютри, телевизори, печки и всякаква друга електронна и електрическа техника да се погрижат за тяхното събиране, рециклиране и обезвреждане, след като те станат отпадък. С тази задача се занимават и 10 лицензирани от екоминистерството организации, в които членуват фирми - производители и търговци. Търговски вериги като "Метро" и "Техномаркет" вече канят клиентите да върнат стария си телевизор при покупка на нов плазмен, като обещават в замяна отстъпка от цената. Все още магазините не събират обратно стари компютри, принтери и друга техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 26.10.09 г.
fallback