fallback

Fitch понижи индивидуалния рейтинг на ОББ

Понижението отразява влошаващото се качество на активите на банката

22:59 | 23.10.09 г.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи индивидуалния рейтинг на Обединена Българска Банка на D от C/D и потвърди дългосрочния рейтинг на кредитната институция на BBB+. Агенцията потвърди рейтинга за краткосрочни задължения на F2 с помощен рейтинг 2. Перспективата за дългосрочния рейтинг е негативна.

Понижението на индивидуалния рейтинг отразява влошаващото се качество на активите на банката и по-ниското генериране на вътрешен капитал предвид по-високата цена на кредита, се казва в съобщение на Fitch.

Рейтингите на банката отразяват потенциалната подкрепа, която ОББ може да получи от мажоритарния си акционер National Bank of Greece в случай на нужда, се казва в съобщението.

Според Fitch показателите за качество на активите значително са се влошили през първата половина на 2009 г. като делът на лошите кредити е достигнал 5,6% и тенденцията е продължила.

Кредитният риск остава основен риск за ОББ и Fitch очаква коефициентът на качество на активите да продължи да се влошава поради свиването на икономиката. Пазарният риск е ограничен поради консервативния профил и малкия размер на инвестиционния портфейл на банката.

Коефициентът на рентабилност значително се влошава през първата половина на тази година. Влошаващата се среда в България води до заделянето на по-високи провизии, което от своя страна понижава рентабилността. Fitch очаква коефициентът на рентабилност да продължи да се понижава заради допълнителни провизии и по-слаби обеми на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
fallback