fallback

Ще имаме променен или изцяло нов енергиен закон до средата на 2010 г.

Досегашният проект за енергийна стратегия на страната пък ще бъде актуализиран

15:58 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

До средата на следващата година трябва да има изменен или изцяло нов закон за енергетиката. Това каза във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Екип на министерството прави преглед и преработка на проекта за енергийна стратегия, изработен от предишното правителство, посочи Трайков. Документът се актуализира съгласно националните приоритети и последните европейски решения, които намират отражение и в националната политика в тази област, добави той.

Новата енергийна стратегия ще отчита статута ни на държава членка на ЕС и ще бъде ориентирана към европейските перспективи до 2020 година.

Европейската политика в тази област ще се определя от законодателните пакети „Енергетика и околна среда“ и Трети либерализационен енергиен пакет, съдържащи директиви и регламенти, влезли в сила преди няколко месеца и от които произтичат и национални цели до 2020 г., съобщи Трайков.

Българската енергийна стратегия ще бъде конкретизирана и в по-краткосрочен план - до 2013 г., което съвпада с мандата на сегашното правителство, обяви министърът. За този период ще бъдат определени междинни цели и ясни индикатори за тяхното постигане, каза Трайков.

Външен екип извършва екологична оценка на стратегията, без която стратегическият документ не може да бъде приет от МС, добави той. До края на 2009 г. енергийната стратегия на България до 2020 г. и нейната екологична оценка трябва да бъдат внесени за одобрение в МС.

България има задължителна цел за постигане - 16% дял на ВЕИ от общото потребление на енергия до 2020 г. За да може да бъде успешно постигната тази цел, в момента се разработва документ, който анализира ще може ли страната да постигне това с вътрешен ресурс или не, обяви Трайков. До средата на 2010 г. ще се разработи подробен план за действие за постигане на крайната цел с поставени междинни цели.

Повишаването на енергийната ефективност ще се третира не само като най-евтиния път за постигане на целта за ВЕИ, но и като критично важно условие за конкурентоспособността на бизнеса и благосъстоянието на българските граждани, посочи Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 05.09.22 г.
fallback