fallback

Започват преговори за финансирането на Набуко

Разговорите се водят с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие

10:50 | 23.10.09 г.

Набуко е влязъл в преговори с международни банки относно финансирането на проекта, се казва в съобщение на проектна компания, която трябва да построи и експлоатира газопровода.

„Набуко започна детайлни разговори с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и скоро ще влезе в диалог с Международната финансова корпорация,“ според изпълнителния директор на проекта Райнхард Мичел, изпълнителен директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл.

В разговорите трябва да се определят основните финансови параметри и да се обсъдят „други важни решения по проекта“.

Строежът на Набуко, който ще струва 7,9 милиарда евро, има за цел да намали зависимостта на Европа от доставките на руски газ. Газопроводът, който ще преминава през българска територия, ще има обща дължина 3300 километра и ще транспортира 31 млрд. куб. м от Турция до Австрия.

Съдружници в проекта с равно участие са OMV Gas & Power - Австрия, MOL – Унгария, Transgaz - Румъния, Български Енергиен Холдинг, RWE – Германия и BOTAS – Турция.

Набуко, който има политическата подкрепа на ЕС, се счита за конкурентен проект на руския газопровод „Южен поток“, който също се планира да минава през България.

По-рано тази седмица Българският Енергиен Холдинг опроверга информацията, излязла в руски медии, че България ще бъде изключена от реализацията на „Южен поток”.

„Южен поток”, който е съвместен проект на Газпром и италианската Eni, се планира да има годишен капацитет от 63 млрд. куб. м газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 19.08.22 г.
fallback