fallback

Софарма очаква делът на продажбите в България да падне под 30% през 2009

В дружеството се притесняват, че държавата няма да се издължи за лекарства за болниците в края на годината

19:22 | 20.10.09 г.

Софарма oчаква делът на продажбите й на вътрешния пазар да падне под 30% през тази година от 37% през 2008 г. заради проблемите в българското здравеопазване, каза днес изпълнителният директор на дружеството Огнян Донев.

„В далечната 2000 година 78% от приходите на компанията се реализираха в България. Този процент постоянно намалява и нищо чудно тази година да падне под 30%", заяви той на конференцията "Сливания и придобивания в България и региона", която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Причината за спада е най-вече несъстоялата се здравна реформа и недостатъчните финансови средства, които се отделят за здравеопазване.

"Експозицията ни по отношения на болничния сектор в България е около 60 млн. лева, където около 20 млн. са с отдавна настъпил падеж. В другите години бяхме спокойни дотолкова, доколкото между Коледа и Нова година държавната администрация имаше навик "да затваря отворените файлове". В конкретната ситуация, в която се намираме в момента, сме малко притеснени, че това може да не се състои", каза още Донев.

За деветте месеца на 2009 г. Софарма отчете ръст на продажбите със 7% на годишна база, в това число 10% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 5% ръст на износа.

В изказването си Донев отбеляза, че Софарма се стреми да стане не регионален лидер, а силен регионален участник, като под регион дружеството разбира триъгълника Киев-Варшава-Загреб. Той обаче добави, че при добра възможност за придобиване извън така очертания триъгълник дружеството би се възползвало от нея.

В последните няколко години Софарма направи придобивания в Сърбия, Украйна и Латвия. Донев каза, че в Сърбия Софарма планира да построи нов завод и няма да участва в приватизацията на тамошната фармацевтична компания Галеника.

В дружеството работят и по проекта за вливането на Българска роза Севтополис, Унифарм и Медика в Софарма. Попитан за пропорциите на сливането Донев отговори, че процесът се намира още в самото начало и те все още не са ясни.

Според него има опасност дъщерното предприятие за дистрибуция Софарма трейдинг да бъде в скоро време заплашено от разследване от Комисията за защита на конкуренцията за преминаване на пазарен дял от 35% поради отпадането на конкуренти. Към момента пазарният дял на Софарма трейдинг е 20-25%.

Днес акциите на Софарма поевтиняха с 0,98% до 4,24 лв.

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 26.08.22 г.
fallback