fallback

Комерсант: Турция ще замени България в газопровода "Южен поток"

Турция се е съгласила, след като от руска страна е обещано участие в петролопровода Самсун-Джейхан

17:43 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вицепремиерът на Русия Игор Сечин и министърът на икономиката на Турция се договориха на среща в Милано трасето на газопровода „Южен поток“ да минава през Турция, а не през България, пише в обширен материал за срещата руският „Комерсант“.

Изданието уточнява, че засега информацията е неофициална. Турция се е съгласила на тази стъпка, след като от руска страна е обещано участие в петролопровода Самсун-Джейхан.

Според „Комерсант“ руската страна е стигнала до идеята за замяна на България в проекта „Южен поток“ след срещата на Путин и Борисов, когато българският премиер е казал, че участието на страната в проектите ще се обмисля. Освен това, коментира вестникът, за да мине през територията на България, газопроводът трябва да минава по дъното на Черно море през териториални води на Украйна, което не устройва особено Русия.

По информация на вестника в Милано са водени тежки разговори между представителите на Русия и Турция и напредъкът е голям, след като Турция доскоро е заявявала, че от ноември могат за започнат проучвания дали страната може да се включи в Южен поток. Съгласие за това вече е постигнато, като официалните документи скоро ще бъдат връчени на Русия.

Според „Комерсант“ не е сигурно участието на България и в петролопровода „Бургас-Александруполис“, защото „7-годишните терзания на България да се построи или не тръбопровод с дължина само 300 км могат да изчерпат търпението на всеки, особено на премиера Путин, който в такива случаи никога не се е отличавал с голямо търпение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
fallback