fallback

Сивият сектор пречи на придобиванията в България

Фондовете за дялово инвестиране търсят платформа за растеж и избягват компаниите с незаконни практики

15:40 | 20.10.09 г.

Фондовете за дялово инвестиране имат много свободни средства, които да вложат в България, но практиките извън закона пречат за сключването на сделки. Около това мнение се обединиха участниците на конференция в София „Сливания и придобивания в България и региона“, провеждана с медийното партньорство на Investor.bg.

Според Цветан Лъжански, изпълнителен директор на Девин АД (в което наскоро инвестира  Адвент Интернешънъл), в момента има много пари, които търсят възможности за придобиване. Той отбеляза, че инвеститорите знаят, че следващите две години са добри за покупки, за разлика отпреди две години, „когато пазарът прегряваше и цените бяха високи“.

Кризата помогна да се върнат нещата към основите и да се раздели черното от бялото, каза Том Хигинс, управляващ партньор в Axxess Capital. Според него добрите компании са запазили високите си цени, а при „слабите компании нещата се разпадат.”

Хигинс подчерта, че фондовете търсят успешна история и платформа за растеж. „Ние имаме нулева толерантност към сивата икономика, финансовите отчети трябва да се истински”, каза той. „Инвеститорът иска да стъпи на нещо, което е истинско.”

Според Матиас Лаферер, който оглавява отдела за стратегия и корпоративно развитие във Виваком, това е голям проблем особено за страна, която допреди една година беше описвана в западната преса като държава на мафията. Според него, дори когато има някои „сиви” практики, една компания е добре да си ги признае пред евентуалния купувач.

Хигинс добави още, че добрата отчетност на компанията, неминуемо ще се отрази на цената й.

Прозрачността на компанията е от изключителна важност за скъсяване на различията за цената между купувача и продавача, каза Бела Лендвай-Линтнер от Arx Equity.

„По-лесно е да се преодолеят различията, когато компанията е прозрачна и очакванията за растеж са прозрачни”, каза той.

Според него има 20-30 фонда за дялово инвестиране, които са фокусирани в региона, но „сивите” практики, наследени от миналото в страни като Румъния, България и Сърбия, карат инвеститорите да стоят настрана.

Още от конференцията:

Западна Европа вижда светлината, Източна е още в тунела на кризата 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 22.08.22 г.
fallback