fallback

Иван Кръстев: Борбата с безработицата трябва да е основна задача

За провеждане на необходимите реформи трябва да има високо доверие от страна на населението в правителството

17:42 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Една от основните мерки по време на криза би трябвало да е борбата с безработицата, заяви днес Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии. Той посочи, че за провеждане на необходимите реформи трябва да има високо доверие от страна на населението в правителството.

По думите му важно е да има и висока информираност за действията на правителството. По време на криза обаче средствата за реклама като цяло намаляват, посочи той, особено що се отнася до печатните медии, което принуждава част от тях да стават зависими и „да западат“. Интернет медиите са в по-добро състояние, но те не могат много бързо да компенсират спадът при печатните медии, допълни той.

Кръстев направи кратко сравнение между основните характеристики на кризата у нас през 1997 г. и сега. По думите му сега институциите са в по-добро състояние, отколкото преди 12 години, а освен това сме и в ЕС. През 1997 г. обаче светът като цяло не е бил в криза, докато сега тя е глобална. Затова у нас по-силно засегнати са по-глобализираните сектори.

През 1997 г., от друга страна, кризата е била много кратка, но и много видима с появилата се хиперинфлация, което тогава беше една от основните причини да бъде въведен валутен борд. За въвеждането му тогава не е било необходимо правителството да търси подкрепата на населението, докато сега с оглед на предстоящите реформи в здравеопазването, в повишаването на енергийната ефективност и други правителството би трябвало да си осигури широка обществена подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 30.08.22 г.
fallback