fallback

Близо 300 хил. съкратени от работа у нас от началото на кризата

Парите за социални помощи са под средните за ЕС като процент от БВП

16:30 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съкратените от работа хора от началото на кризата у нас са 297 500 човека, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов по време на конференция в София за реформите в новите страни членки на ЕС. По думите му тези хора са сравнително краткосрочно без работа, докато дългосрочно безработните към момента са 70-80 хил., което е „сравнително добре“.

Той посочи, че министерството предприема краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на състоянието на пазара на труда. Сред дългосрочните мерките са т. нар. „субсидирана заетост“ и отделяне на средства по Оперативна програма „Човешки ресурси“ за обучение и преквалификация.

От началото на следващата година по оперативната програма ще бъдат отворени мерки за общо 390 млн. лв. за обучение и преквалификация не само на безработни, но и на хора, застрашени от съкращаване. Ще има възможност на 109 хил. човека (заети и безработни) по програмата да бъдат раздадени ваучери за определени суми, които те ще могат да използват за финансиране на избрана от тях преквалификация или обучение.

Като косвени мерки за подпомагане на пазара на труда Попов определи например назначаването на социални асистенти на хора с увреждания, тъй като по този начин близките на тези хора ще могат да си намерят работа, вместо да се грижат за хората с увреждания.

Средствата, които страната ни отделя за подпомагане на социално слаби, са под средните за ЕС като процент от БВП, съобщи Боряна Гочева, експерт по социална защита от Световната банка. Гочева поясни, че тези програми включват хората, които по доходи спадат към 20-те процента с най-ниски доходи от дадена страна. Част от програмите са по-специализирани и обхващат само няколко процента от хората с най-ниски доходи. Като програма, която работи сравнително добре в страната ни, Гочева посочи тази за енергийните помощи.

Според прогнозата на Световната банка въпреки че през последните 2 години хората, които се нуждаят от социални помощи, са намалели, през последните месеци по време на кризата техният брой отново е започнал да се увеличава. Една от причините е, че хората, които през периода, когато са получавали помощи за безработица, не са си намерили работа, се нуждаят от социални помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
fallback