fallback

Най-нереформираните сектори у нас – митници, енергетика и здравеопазване

Ще готвим стратегия за развитие на страната за следващите 5-10 години

11:51 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-нереформираните сектори в България са митниците, енергетиката и здравеопазването. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на международна конференция в София за реформите в новите страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Във връзка с митниците Дянков заяви, че последните две-три правителства не са правили никакви реформи, въпреки че се е говорело за това, и фактически митниците са се ръководили „от някои политици, които са свързани с престъпни групи“.

В енергетиката и здравеопазването не е имало реформи от 20 години насам, заяви още Дянков. „Затова в областта на енергетиката се е крадяло с милиони и стотици милиони лева“.

В здравеопазването пък е имало източване на средства, което се е извършвало от ръководството на болниците, посочи министърът. Затова, заключи той, реформите в тези сектори трябва да се извършват отвън и, както вече става, в ръководствата им се назначават нови хора.

Досега страната ни на практика няма национална стратегия за развитието си през следващите 5-10 години. След като се направи тази стратегия, трябва да се види какво можем да се поучим от ЕС, каза Симеон Дянков.

В стратегията според него трябва да бъдат включени и реформи в посочените три области, а основно трябва да бъде развитието на образованието, здравеопазването, екологията и инфраструктурата.

За да се разбере пък дали се изпълнява стратегията, трябва да има ясни индикатори за това. В инфраструктурата тези индикатори биха могли да бъдат например, че до края на мандата трябва да се построят три магистрали. В областта на енергетиката индикатор би могло да бъде спестяването на електроенергия на човек от населението и повишаването на енергийната ефективност, а не както досега – енергийните мощности на човек от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 30.08.22 г.
fallback