fallback

Преглед на печата за 19 октомври

08:05 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нотариусите направиха регистър срещу имотните измами в. Дневник

От понеделник нотариусите ще могат да дават справки за пълномощни и завещания, издадени от колегите им в цялата страна, съобщи председателят на камарата им Димитър Танев. Гилдията направи електронен регистър на тези документи, за да пресече най-масовите имотни измами, при които се представят фалшиви пълномощни за продажба.

В системата са вкарани всички завещания, направени от нотариуси или оставени за пазене при тях, през последните десет години. Гражданите и заинтересуваните ведомства също ще могат да получават справка дали е някой е оставил завещание, или е упълномощил някого. Цената за проверка е 2.40 лв., а за издаването на официално писмено удостоверение ще се плащат 10 лв. Нотариусите ще дават информация и дали някой има завещание още преди да е починал. Те няма да разкриват какво е съдържанието му, а само фактът, че човекът е уредил разпределението на имуществото му след смъртта му.

От 2011 г. вноските в частни здравни фондове стават задължителни в. Сега

През 2011 г. допълнителното осигуряване в частни здравни фондове ще стане задължително, съобщиха от министерството на здравеопазването. Целта е в здравеопазването да влязат повече пари. Нужните поправки в Закона за здравното осигуряване ще влязат в парламента съвсем скоро.

Още не е ясно под каква форма ще се въведе т.нар. втори стълб - задължителното допълнително осигуряване. Единият вариант е частните фондове да доплащат на болници и лекари за услугите, които и в момента поема НЗОК, но се смятат за недофинансирани. Другият е пакетът на касата да се свие, т.е. НЗОК да плаща по-малко видове услуги, а за лечение, изследвания и лекарства извън поетото от касата да се грижат частниците. Не е ясно и най-важното - дали ще се увеличи здравната вноска и с колко.

Трайчо Трайков: Газът за зимата е осигурен в. Дневник

Газовите доставки за България са договорени и засега от икономическото министерство за спокойни за настъпващия зимен период, съобщи в Раднево икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от БТА. По думите му находището в Чирен е с увеличен дебит и има договорена връзка с Гърция. В момента управляваното от него ведомство работи по създаване на нова национална енергийна стратегия.

Тръгва конкурс за нова ТЕЦ в. Стандарт

Конкурс за нова ТЕЦ в "Марица-изток" подготвя икономическото министерство. Това обяви вчера министър Трайчо Трайков на посещение в "Марица-изток 2" в Раднево. Бъдещата централа ще е по най-новата технология за улавяне на вредните емисии въглероден двуокис. В момента се подготвят условията за избор на консултант. В Япония вече е изградена промишлена ТЕЦ с нулеви емисии на СО2 с мощност 200 мегавата. "Вече разговаряхме с представители на "Тошиба" у нас, която е изградила тези мощности, но изпълнителят ще бъде избран с конкурс", добави министърът. Той се срещна вчера с ръководствата на централата и държавните Мини "Марица-изток". "Съдбата на холдинга е такава, каквато е в момента - той съществува", каза министърът и подчерта, че никой от шефовете на местните дружества не е получил картбланш, че остава на кормилото. "Постоянният контрол ще бъде задължителен за всички държавни дружества", увери Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 26.08.22 г.
fallback