fallback

БНБ прие нова тарифа за таксите на Централния кредитен регистър

Промените се свързани с включването на лизингови дружества и небанковите финансови институции в регистъра

17:14 | 16.10.09 г.

На свое заседание на 15 октомври Управителният съвет на БНБ прие тарифа за таксите на Централния кредитен регистър, в сила от 1 ноември 2009 г., която отменя досега действащата, съобщиха от централната банка.

Промените са свързани с разширяването на обхвата на участниците в регистъра с финансовите институции по смисъла на чл. 3 от ЗКИ (лизингови дружества, недъщерни на банки и други финансови институции), съгласно изискванията на Наредба № 22 на БНБ за Централния кредитен регистър (ДВ бр. 62 от 4 август 2009 г.). Към банковите кредити в Централния кредитен регистър (ЦКР) ще бъдат включени и кредитите, които се отпускат от новите участници - небанкови финансови институции.

В новата тарифа се запазват действащите и в момента цени на услугите в регистъра с цел стимулиране на по-широкото използване на информацията от регистъра за нуждите на банковата система и финансовите институции, обясниха от БНБ.

Тарифата определя таксите, които БНБ събира от участниците в ЦКР, които подават и получават информация в системата на регистъра, както и от лицата, които желаят чрез БНБ да проверят каква информация се съдържа за тях в кредитния регистър.

На същото заседание БНБ прие и промени в „Тарифа на RINGS” - Приложение № 2 от Правила и процедури за работа на системата за брутен сетълмент в реално време RINGS (Real time INterbank Gross Settlement).

Промените в тарифата на RINGS са терминологични с цел нейното синхронизиране със Закона за платежните услуги и платежните системи и наредбите по прилагането му. Няма изменения в цените на предлаганите от БНБ платежни услуги.

Промените в тарифата на RINGS влизат в сила от 1 ноември 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
fallback