fallback

Малките таксиметрови фирми обвиниха големите, че са в „сивия“ сектор

Според различни източници нерегламентираните приходи от таксиметрови превози в София са между 150 млн. и 300 млн. лв. годишно

15:03 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на Федерацията на таксиметровите водачи начело с нейния председател Яне Янков обвиниха днес пред журналисти големите таксиметрови фирми в София, че фактически работят в „сивия“ сектор и не плащат данъци върху приходите си.

Представителите на федерацията, в която членуват шофьори и фирмата „1 долар“, посочиха, че, според изисканата от тях справка от Националния осигурителен институт, към началото на октомври таксиметровите фирми „О'кей Супертранс“, „Радио СВ такси“, „Такси 1 евро“, „Йелоу 333“, „Такси експрес 91280“ нямат нито един служител, работещ при тях на трудов договор. Това означава, заключи Янков, че тези фирми не плащат никакви данъци и осигуровки и са в „сивата“ икономика. Той не отговори обаче дали е възможно част от работещите към тези фирми шофьори да се самоосигуряват.

Посочените 5 таксиметрови фирми по брой автомобили формират 90-95% от сектора в София.

Нерегламентираните приходи на тези фирми, според различни членове на федерацията, са между 150 млн. и 300 млн. лв. годишно. За Investor.bg от федерацията обясниха разминаването в тези и други данни, които представиха, с това, че няма официална статистика и затова пресмятанията им са приблизителни, в случая на база средният оборот на едно такси в София.

Регистрираните в страната таксиметрови шофьори са над 49 хил., но осигуровки плащат само между приблизително 6000 и 8000, заявиха от федерацията.

Изнесените данни от Янков и други представители на Федерацията на таксиметровите водачи се разминаваха и по въпроса колко точно са регистрираните таксиметрови коли в страната и колко работят законно и са оборудвани по съответния начин, изискван от закона. Янков обобщи, че при около 35 000 таксиметрови автомобила в страната, 20 000 не работят законно.

По 200-300 таксита в София се регистрират на фиктивна фирма, за да се заобиколи законът, казаха от федерацията.

От Федерацията на таксиметровите водачи открито обвиниха изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Любомир Христов и ръководителя на Съюза на таксиметровите превозвачи Румен Крумов за основни виновници за „хаоса и „сивия“ сектор“ в таксиметровия бранш и заплашиха, че ако до седмица Христов не бъде уволнен, ще протестират пред Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
fallback