fallback

Борисов ще търси отговорност за нарушения във финансовия отчет на МС

Отказ на Сметната палата да завери отчета от януари 2008 до юли 2009 показва, че той не е съставен вярно и честно, каза премиерът

12:34 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ще бъде търсена отговорност за нарушенията, открити от Сметната палата във финансовия отчет на Министерски съвет (МС), каза премиерът Бойко Борисов във времето за парламентарен контрол.

Той отговори на народните представители Иван Костов и Веселин Методиев относно отказа на Сметната палата да завери финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г. Според тях одитното становище показва, че във финансовият отчет на МС има съществени нарушения.

Проверка на Сметната палата за периода 1 януари 2008 - 31 юли 2009 г. е открила данни, които влизат в рязко противоречие със становището за заверка на финансовия отчет, направено по-рано. Отказът от заверка на финансовия отчет за 2008 г. е на основание одитен стандарт, според който отказ от заверка има, когато одитното становище указва, че финансовият отчет не е съставен вярно и честно, каза Бойко Борисов.

Все още няма окончателно становище на Сметната палата по доклада за проверката, допълни премиерът.

Борисов увери народните представители, че след като с запознае с окончателното решение на Сметната палата, ще предприеме всички необходими действия и ще сезира всички компетентни органи - включително прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, за търсене на отговорност.

Тази отговорност може да бъде наказателна, административно-наказателна и имуществена за бившия министър-председател Сергей Станишев и дисциплинарна за виновните длъжностни лица от МС, каза Борисов. За целта е необходимо Сметната палата да се произнесе окончателно по доклада и постъпилите становища, допълни Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
fallback