fallback

Анкета: 47% одобряват поетапно предлагане на 15% от енергийните компании

Мнозинството от 75% иска да бъдат предложени дялове и от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг и от електропреносните дружества

12:03 | 16.10.09 г.

Дялове от Български енергиен холдинг, дъщерните му дружества и електропреносните дружества да бъдат предложени на БФБ-София поетапно, предлагат 47% от гласувалите в анкета на Investor.bg 464 читатели. Поетапното предлагане ще позволи на спекулантите да участват на няколко или на всички търгове с един и същ капитал, чрез покупки на търговете и бърза препродажба на вторичен пазар.

За 28% от гласувалите предлагането на 15% пакети, обещани от министър Дянков, трябва да стане едновременно, като така се формира критична маса на предлагания обем, достатъчно силна да привлече погледа на чуждите инвеститори към България.

Едва 14% одобряват предлагането само на дял от Български енергиен холдинг, без предлагане на дъщерните му дружества (Булгаргаз, НЕК, Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2 и Топлофикация София) и електропреносните дружества, в които държавата все още притежава по 30%.

По думите на финансовия министър предлагането се очаква да започне през първата половина на следващата година, като листването на 15% от енергийните фирми влезе в програмата с краткосрочни антикризиснки мерки на правителството.

Дружества с над 50% държавно участие, пакети от които могат да бъдат пуснати на БФБ-София, поетапно или едновременно, са още Булгартабак холдинг, Български пощи, Летище София, Пристанище Варна, Пристанище Бургас, Кинтекс, Информационно обслужване и Напоителни системи АД.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
fallback