fallback

Преглед на печата за 16 октомври

08:25 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ученето стана лукс заради кризата

в. Сега

Масово отпадане на студенти заради кризата прогнозира вчера зам.-министърът на образованието доц. Сергей Игнатов по време на среща на екипа на МОМН с дарители в образованието. В началото на зимния семестър около 400-500 студенти от частни и държавни университети са имали проблеми със записването, тъй като са имали финансови затруднения. Случай на толкова студенти, заплашени от прекъсване по финансови причини, се съобщава публично за първи път.

Токът поскъпва с 50% от 2013 г.

в. Стандарт

Сметките за ток може да скочат с 50% от 2013 г. Това стана ясно от презентацията на Джеймс Аткинс, председател на компанията VERTIS, която търгува с квоти за емисии въглероден диоксид, на конференцията "Енергетика и климатични промени". От 2013 г. електроцентралите ще плащат за всеки тон въглероден диоксид, който изхвърлят във въздуха, а безплатни квоти повече няма да има. Според изчисленията на Аткинс, ако цената на 1 тон въглероден диоксид е 100 евро, токът ще поскъпне с 50%.

1300 незаконни базови станции за GSM само в София

в. Новинар

Мобилните оператори са изградили около 1300 базови станции в столицата, без да искат разрешението на Столичната община. Това стана ясно вчера по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). Според закона за устройство на територията този тип технически средства са строежи и трябва да се одобряват от градските власти. В регистрите обаче са записани само 635 узаконени обекта от общо 2000, които реално съществуват, обясни общинарят Вили Лилков от ДСБ. Общината официално е поискала документи за станциите от ръководствата на трите национални телекома, както и данни за направени проучвания за защитните зони около техническите средства. От офисите на частните фирми обаче са изпратили отговор до и.д. кмета Минко Герджиков, че имат нужда от повече време.

МОСВ се чуди дали да си събира принудително борчове от ВиК

в. Сега

Екофондът за управление на отпадъците (ПУДОС) не е получил 36 млн. лв. от ВиК дружествата и министерството на околната среда, под чиято шапка е той, се чуди дали да не се обърне към съдия-изпълнител за принудително събиране на борчовете. Това съобщи зам.-министър Евдокия Манева пред парламентарната екокомисия. Депутатите настояха за по-сериозни мерки спрямо длъжниците. Манева обясни, че имали среща с представители на ВиК дружествата и те се оправдали, че нямат пари, защото хората не си плащат навреме. До края на годината МОСВ очаква доброволно да събере 3-4 млн. лв. Правят се и планове за разсрочено плащане.

София опитва да подобри условията по подписани договори за 88 млн. евро

в. Дневник

Столичната община ще се опита да ревизира вече сключени споразумения за 88 млн. евро с фирми за строителството на пет кръстовища на две нива. Целта е да се увеличат неустойките, за да се гарантира качествено и навременно изпълнение на работата. Решението беше взето на днешното заседание на общинския съвет като част от доклада, с който съветниците позволиха на администрацията да сключи договор за заем с Европейската инвестиционна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 16.10.09 г.
fallback