fallback

Очакват приходите от зимен туризъм да запазят нивата си от миналия сезон

Има забавяне в записванията, но през последните години се забелязва тенденция на записвания в последния момент, според Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма

21:52 | 15.10.09 г.

Оптимистичната прогноза за зимния туристически сезон е да се запазят нивата от миналата година, заяви Маринов в Смолян, цитиран от БТА.

Той е гост на провеждащата се в Смолян Международна туристическа борса "Планините на България- гостоприемство в четири сезона".

Според Маринов все още е рано да се прогнозира доколко кризата ще се отрази на курортите у нас през тази зима, тъй като се очаква отново записванията на туроператорите да бъдат в последния момент преди началото на сезона.

Според заместник-министъра има забавяне в записванията на пазарите от Великобритания и Русия, но през последните години се забелязва тенденция на записвания в последния момент. Въпросът е ценовите нива да бъдат контролирани и предложени на туроператорите по-рано, за да не се получи така, че сезонът да започне при едни нива, а после цените да тръгнат надолу, смята Иво Маринов.

По негова прогноза очакваният спад на туристическия поток за зимния сезон се очертава за британския пазар. В световен мащаб спадът в туризма е около 8 процента, за Европа- между 3 и 5 на сто, заяви Иво Маринов. Той посочи, че данните за България за периода от януари до юли показват около 3 на сто намаление. В други страни като Гърция и Испания спадовете в туризма са по-големи, смята заместник-министърът.

По негова оценка българският туризъм се справя добре в кризата на фона на случващото се в другите страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 18.08.22 г.
fallback