fallback

Берлускони: Италия има интерес от по-бърза реализация на „Южен поток”

България ще иска съдействие от Италия за финансиране израждането на газопровода „Южен поток” и АЕЦ Белене

18:56 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Италия има интерес от по-бързото стартиране на строителството на газопровода „Южен поток”, каза премиерът на страната Силвио Берлускони след срещата си с българския премиер Бойко Борисов.

Предвижда се газопроводът да доставя руски газ до Италия, преминавайки и през територията на България.

В началото на мандата на правителството Борисов беше зяавил, че това е един от трите големи енергийни проекта, които първо трябва да се проучат преди да се реазлизират.

Относно диверсификацията на доставките не енергоносители Берлускони коментира, че с „Южен поток” при доставките на газ ще бъде заобиколена територията на Украйна, което означава, че ще бъде гарантирана непрекъснатостта на доставките. Той допълни, че „не е виновен, че по-голямата част от находищата на газ и съответно доставките му за Европа идват от Русия”.

По думите на Берлускони всяка страна трябва да се грижи за диверсификацята на доставките си на енергоносители. Относно развитието на ядрената енергетика Берлускони подчерта, че Италия възнамерява в следващите години ускорено да строи ядрени централи, защото токът от тях е най-евтин.

Италианският премиер даде пример в тази връзка, че поради изоставане на страна при строителството на ядрени централи сега токът за домакинствата в Италия е с 30% по-скъп от средното за Европа и със 50% по-скъп от тока във Франция, която произвежда основно електроенергия от ядрени централи.

Берлускони обаче не спомена дали италиански фирми възнамеряват по някакъв начин да се включат в проекта АЕЦ Белене.

Италианският премиер посочи още, че страната му е между трите най-големи търговски партньори на България и италианските фирми са по правило добре приети в България, но би могло да се постигне много повече особено в областта на малките и средни предприятия.

Берлускони обеща, че ще съдейства пред институциите на ЕС за отпускане на страната ни на още 300 млн. евро компенсации за затворените 3 и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй.

Премиерът Борисов изрази задоволството си от резултатите от днешната официална визита на италианския премиер у нас. Той отбеляза, че на предстоящата официална вечеря ще бъдат обсъдени и въпросите за евентуална помощ от страна на Италия при финансирането от българска страна на строителството на газопровода „Южен поток” и АЕЦ Белене.

Нашият премиер днес е поставил пред италианския си колега и въпроса за отлагане срока за изпълнението на изискванията за присъединяването на България към Шенген.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 29.08.22 г.
fallback