fallback

Италианска компания ще строи пет ВЕЦ-а на Искър

До юни 2010 г. България трябва да представи план за действие, съобразно изискванията на новата европейска директива за възобновяемите енергийни източници

16:21 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Италианска компания иска да построи пет водноелектрически централи (ВЕЦ) по река Искър. Това съобщи Антон Славов, ръководител на направление „Електропроизводство“ в НЕК, по време на първия хидроенергиен форум за Югоизточна Европа, който започна днес край Варна.

Славов посочи, че водният потенциал в България като цяло вече е застроен. Изключение прави каскадата Горна Арда, но се надяваме проектът там да започне с помощта на външен инвеститор, каза експертът, цитиран от БТА. Той припомни, че необходимото за целта финансиране е около 500 млн. евро.

В състава на НЕК има 29 ВЕЦ-а с обща мощ около 2 563 мегаватчаса, отчете Славов. По думите му в страната има и над 100 малки водни централи, които са частна собственост. Славов допълни, че ВЕЦ „Цанков камък“ ще влезе в експлоатация до края на 2010 г.

До юни 2010 г. България трябва да представи план за действие, съобразно изискванията на новата европейска директива за възобновяемите енергийни източници, каза Костадинка Тодорова, началник дирекция в министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По думите й в този срок всички страни-членки на Европейския съюз трябва да посочат кои източници на енергия ще развиват и какви схеми за подпомагане на производството ще прилагат.

До края на ноември България трябва да даде отговор дали ще купува, или ще продава „зелена“ енергия, посочи Тодорова. В момента тече анализ, но най-вероятно страната ни ще продава енергия, произведена от възобновяеми източници, уточни тя.

До 2020 г. „зелената“ енергия трябва да е 16 на сто от общото производство в страната, посочи Тодорова. Тя коментира, че предстоят промени в закона за възобновяемите източници, който трябва да се синхронизира с новата европейска директива. Според Тодорова проектозаконът трябва да е готов до март 2010 г., за да бъде приет от парламента до октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 26.08.22 г.
fallback