fallback

Енергийният холдинг дава цялата си печалба за 2008 г. на държавата

Според ръководството на БЕХ превеждането на печелбата няма да има съществен негативен ефект върху резултатите на холдинга

14:13 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД ще внесе през тази година общо 47 млн. лева в държавния бюджет под формата на дивидент, съобщиха от холдинга. Тази сума представлява цялата печалбата на БЕХ за 2008 година. Половината от сумата – 23,5 млн. лева, беше преведена на собственика на капитала на холдинга – държавата, през май.

Останалите 23,5 млн. лв. ще бъдат внесени в бюджета в изпълнение на вчерашното решение на Министерски съвет, според което шест държавни дружества, сред които и БЕХ ЕАД, трябва да разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50 на сто от печалбата им за 2008 година. От тях БЕХ ЕАД ще внесе най-голямата сума в бюджета.

Другите дружества, които ще трябвя да внесат допълнителен дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата си за 2008 г., са: "Летище София" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД, "Български пощи" ЕАД, "Булгартабак холдинг" АД и "Информационно обслужване" АД. Така близо 64 млн. лв. ще постъпят допълнително в държавния бюджет.  

Доброто финансово състояние, резултат на ефективното управление на БЕХ ЕАД през 2009 г., прави възможно изпълнението на решението на Министерски съвет, коментират от Енергийния холдинг.

Според ръководството му това няма да има съществен негативен ефект върху резултатите на холдинга, както и на показателите на дъщерните дружества, които дори в условията на криза, благодарение на засиления контрол от страна на мениджмънта на БЕХ, подобряват резултатите си. Брутната печелба на БЕХ за 8-те месеца на годината е 309 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 28.08.22 г.
fallback