fallback

Кой е новият собственик на Каменица?

Придобиването на пивоварните на Anheuser-Busch InBev в ЦИЕ е първата инвестиция на фонда CVC Capital Partners в региона

12:02 | 15.10.09 г.

Фондът CVC Capital Partners придобива пивоварните дейности на Anheuser-Busch InBev (ABI) в Централна и Източна Европа, включително Каменица АД у нас, стана ясно днес.

CVC Capital Partners е инвестиционен фонд и консултант, създаден през 1981 г. със седалище в Люксембург. Има мрежа от 19 офиса в Европа, Азия и САЩ.

Фондът се фокусира върху изграждането на компаниите, които притежава, в дългосрочен план, като обикновено държи собствеността върху тях за пет или повече години.

Фондовете на CVC притежават 51 компании от цял свят от различни сектори, в които са заети близо 280 хил. души. Комбинираните годишни продажби на тези компании възлизат на близо 88 млрд. долара

Към момента CVC инвестира средства от фондовете CVC Fund V, CVC Tandem Fund и CVC Asia III, които са общо около 18 млрд. евро.

Придобиване на пивоварните в ЦИЕ е първата инвестиция на фонда в региона.

Екипът, ръководещ инвестициите на CVC в Централна и Източна Европа, се състои от мениджъри от унгарска и полска националност.

CVC разглежда сегашния мениджмънт и служители като изключително важни за възможността на StarBev (както ще бъдат преименувани групата компании след приключване на сделката) за постигане на целите на компанията, съобщиха от Каменица АД.

Каменица АД оперира на пазара с две пивоварни - в Пловдив и Хасково, и малцов цех в Плевен. Около 800 души работят на трудови договори за "Каменица" АД.

Компанията произвежда местните брандове Каменица, Астика, Славена и Бургаско пиво и произвежда лицензионните марки Стела Артоа, Бекс и Старопрамен. Сделката няма по никакъв начин да промени високия стандарт на бизнес операциите на компанията, като трите лицензионни марки продължават да бъдат част от портфолиото на компанията, коментираха от българското дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
fallback