fallback

НЗОК ще плаща глоба от 100 хил. лв., наложена от КЗК, реши окончателно ВАС

През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията

08:26 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на тричленен състав на ВАС от 25 март 2009 г., с което се отхвърля жалбата на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) против решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което на здравната каса е наложена имуществена санкция в размер на 100 000 лв. за неизпълнение на решение на КЗК. Това означава, че плащането на глобата е задължително.

Националната здравноосигурителна каса е осъдена да заплати съдебни разноски на Българския фармацевтичен съюз и на Комисията за защита на конкуренцията. Глобата беше наложена за нарушението на правилата за плащане на аптеките, които имат договори с НЗОК, поясняват от фармацевтичния съюз.

През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията, като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК вече е глобила един път НЗОК през 2005 г. с 30 000 лв.

През май 2008 г. КЗК наложи глоба на НЗОК повторно, този път от 100 000 лева за явното неспазване на нейното предходно решение и нарушаване правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

След налагане на глобата, НЗОК обжалва решението на КЗК пред тричленен състав на ВАС, а след това и пред 5-членен, който е последната съдебна инстанция и съответно отхвърли жалбата. .

Постановената глоба от 100 000 лева е безпрецедентна за НЗОК, но здравната каса през последните пет години е ощетила аптеките с милиони левове, коментират от фармацевтичния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 22.08.22 г.
fallback