fallback

Пролетната кампания в земеделието пред провал заради липса на средства

Възможно е да бъдат засети по-малко площи, което ще доведе до ръст в цените на зърнените кулутри

17:55 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пролетната кампания за подготовка на земята за засяване на зърнени култури е заплашена от провал, тъй като производителите ще останат без средства, заявиха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Причината според асоциацията е, че Министерството на земеделието и храните няма да може да изплати държавните субсидии за обработка на земята (директни плащания) до края на февруари.

Предложението директните плащания да се превеждат най-късно до края на февруари беше поставено на среща днес със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и експерти от ведомството.

Според асоциацията много от зърнопроизводителите има вероятност да засеят по-малко площи през тази година, тъй като нямат достатъчно средства. Това ще доведе до намаление на производството и повишаване на цените на зърнените култури, прогнозираха от бранша.

На срещата беше дискутиран и проблемът, свързан със сроковете за плащане на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От асоциацията поискаха фонд „Земеделие“ да представи конкретен график със срокове за разглеждането и одобрението на проектите по мярка 121 по програмата. Поради забавяне от страна на фонда има вероятност част от проектите да бъдат разгледани едва догодина и субсидията по тях да бъде с 10% по-малко.

От аграрното ведомство обаче посочиха, че ще направят всичко възможно проектите да бъдат разгледани възможно най-бързо, но не дадоха конкретни срокове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
fallback