fallback

Без такси за колите във Витоша, докато не се изясни статутът на пътищата

Към настоящия момент не са изяснени статутът и собствеността на пътищата в природния парк

14:46 | 14.10.09 г.

По повод искането от Природен парк „Витоша“ за въвеждането на такса за влизане на автомобили на територията на парка, от Столичната община смятат, че това не е в прерогативите на общината, се посочва в становище на заместник-кмета на общината Юлия Ненкова. 

Таксата за влизането на автомобили в парка не може да бъде определена, тъй като липсва правна възможност за това. Това няма да бъде възможно до изясняване на статута на пътищата във Витоша.

Според Красимир Крачунов, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ към общината, по европейската практика се изключва едновременното събиране на винетни такси и на тол-такси.

Проблемът с пътищата във Витоша е, че те не са горски пътища по смисъла на закона за горите, а не са и в обхвата на закона за пътищата.

Към настоящия момент не са изяснени статутът и собствеността на пътищата в природния парк, каза пред съветниците от комисията по транспортна инфраструктура Крачунов при представянето на новата наредба за управление на общинските пътища, цитиран от БТА.

След прехвърлянето на собствеността върху четвъртокласната мрежа към общините, пътищата в природния парк не са квалифицирани като клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
fallback