fallback

Агрополихим инвестира 18 млн. лв. в пречиствателна станция

Терминалът за амоняк на стойност 25 млн. лева трябва да е готов до 2014 г.

16:44 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агрополихим АД Девня ще инвестира 18 млн. лева в пречиствателна станция за отпадни води от фосфорното си производство, съобщи зам.-изпълнителният директор на торовия завод Красимир Бербенков при представянето днес на проекта.

По думите му съгласно комплексното разрешително на предприятието, станцията трябва да е готова през ноември 2011 година, но тя ще бъде завършена предсрочно през май следващата година. Капацитетът на съоръжението е пречистване на 500 кубически метра вода за час. Пречиствателната станция ще пречиства и замърсени дъждовни води.

Дружеството планира още няколко големи инвестиции през следващите години, посочи Бербенков, цитиран от БТА. Терминалът за амоняк на стойност 25 млн. лева трябва да е готов до 2014 година.

Предприятието има и подписани договори за изграждането на ново отделение за филтрация на фосфорна киселина и на ново модерно депо за фосфогипсов отпадък. Стойността на двата проекта е общо 25 млн. лева.

Предвижда се и изграждане на две инсталации за обработка на процесни води на стойност над 4 млн. лв. Бербенков посочи още, че от приватизацията на дружеството през 1999 година досега, в Агрополихим са инвестирани над 140 млн. лева. Към момента в завода работят 820 човека. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
fallback