fallback

С над 3 млн. лв. "скочи" оборотът на столични борси след проверки на НАП

Вследствие на постоянния контрол повечето търговци вече са въвели в експлоатация фискални устройства и регистрират продажбите

12:07 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

За по-малко от два месеца проверките на Националната агенция за приходите (НАП) София в най-големите борси за селскостопанска продукция в столицата – Дружба и Слатина, „вдигнаха“ оборотите на търговците с повече от 3 млн. лв., се посочва в съобщение на НАП.

115 склада и павилиони за продажба на плодове и зеленчуци са били проверени за наличие на документи за произход на стоката и за отчитане на продажбите. В резултат от постоянното наблюдение на столичните инспектори на НАП оборотите в 35 обекта са се увеличили от 3 до 20 пъти в сравнение с миналата година.

Особено сериозно увеличение на оборотите – повече от 40 пъти, е констатирано при продажбата на плодове и зеленчуци директно от бусове и камиони. При 14 от проверените търговци общата сума на оборота им за два месеца е нараснала от 2200 лв. за миналата година на 93 хил. лв. за тази.

Една от причините за значителния скок на отчетените приходи е, че вследствие на постоянния контрол повечето търговци вече разполагат с въведени в експлоатация фискални устройства и регистрират продажбите с тях, уточняват от НАП.

Извършен е и мониторинг на входовете и изходите на тържищата. Проверени са 296 влизащи и 2385 излизащи превозни средства – камиони, бусове, леки коли, ръчни колички и др. Следи се за вида и количеството на стоката, документите за произход, фирмата доставчик и фирмата получател. Установено е значително намаляване на стоките без документ за произход.

Контролът на изходите, при който лицата са връщани за липса на касови бележки или фактури за извършените покупки, също е дал добри резултати, се посочва в съобщението на приходната администрация. Самите купувачи са започнали да изискват необходимите документи и да пазаруват предимно от търговци, издаващи такива, което е важна предпоставка за намаляване на неотчетените продажби.

Проверките в столичните борси продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 11.09.22 г.
fallback