fallback

Ще създават единен орган за контрол на ползването на подземни богатства

Всички решения в отговор на заявления от страна на бизнеса ще бъдат взимани в законоустановените срокове и ще бъдат оповестявани чрез уеб-страницата на министерството

11:13 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Има принципно съгласие между трите министерства, отговорни за регулирането на добива на подземни богатства в България – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите, да бъде създаден единен орган, който да изпълнява правомощията по Закона за подземните богатства. Това потвърди министър Нона Караджова на среща с Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (БМГК).

Това е едно от предложенията, за които камарата се опитва да намери политическа подкрепа от години, тъй като липсата на единен орган създава допълнителна административна тежест за минно-добивните предприятия в страната.

Предложението да има единен орган за управление на дейностите за ползване на подземните богатства и контрола е залегнало и в проекта на нов Закон за подземните богатства, чийто проект се изготва от БМГК и трябва да бъде внесен в МИЕТ до края на октомври.

Според Караджова „чрез прозрачност на всички процедури МОСВ ще гарантира преустановяване на досегашната практика за корупционен натиск върху бизнеса“. Всички решения в отговор на заявления от страна на бизнеса ще бъдат взимани в законоустановените срокове и ще бъдат оповестявани чрез уеб-страницата на министерството, обеща тя.

Министър Караджова информира също, че се работи по наредба, която да ограничи добива на полезни изкопаеми в речните русла. Разпоредени са проверки срещу незаконния добив на инертни материали, които да се извършат от съответните регионални инспекции по опазване на околната среда и водите и басейновите дирекции по места, като резултатите ще бъдат докладвани до края на октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 03.09.22 г.
fallback