fallback

Пазарджик БТ прекратява сделката за покупка на 67% от Фабрика духана Мостар

Причините за прекратяване на сделката са утежненото финансово състояние на Пазарджик БТ

10:05 | 12.10.09 г.

Пазарджик БТ АД възнамерява да прекрати сделката за закупуване на 67% от капитала на тютюневото дружество „Фабрика духана Мостар“ АД, Федерация Босна и Херцеговина, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Решението ще бъде гласувано на насрочено за 11 ноември Общо събрание на акционерите.

Причините за прекратяване на сделката са утежненото финансово състояние на Пазарджик БТ в резултат на рязкото спадане на производството на суров тютюн в страната.

„Перспективата от 2010 година тютюнопроизводството да не се финансира и подпомага от държавата води до свиване на производството и на манипулиран тютюн, намаляване на приходите и изпадане на дружеството в невъзможност за изпълнение на поетите инвестиционни задължения. Друга причина е и влошаване на перспективите за развитие на тютюневата промишленост в Босна и Херцеговина и реализиране на печалби за инвеститорите“, става ясно от мотивирания доклад за целесъобразността и условията за прекратяване на сделката.

Развалянето на сделката цели ограничаване на финансовите загуби за дружеството и стабилизиране на дейността му на българския пазар, се казва още в съобщението.

Загубите, които Пазарджик БТ АД ще отчете, са изключително и само в размер на платената покупна цена за придобиване на акциите на Фабрика Духана Мостар и разходите за комунални услуги, при освобождаване от отговорност за заплащане на неустойки за неизпълнение по договора със Агенцията за приватизация на Босна и Херцеговина.

Платената покупна цена от страна на българското тютюнево дружество (която то ще загуби в резултат на прекратяване на сделката) е в размер на 102 258 евро. Отделно Пазарджик БТ пое инвестиционни задължения за период от 3 години общо в размер на 3,579 млн. евро), които ще бъдат спестени в резултат на разваляне на сделката за придобиване на мажоритарния пакет акции от капитала на Фабрика духана Мостар.

За шестмесечието Пазарджик БТ отчете 26% ръст на продажбите си спрямо същия период на миналата година до 860 хил. лв., в резултат на което загубата на дружеството се сви с 15% до 187 хил. лв. Към края на юни собственият капитал заема 40% от общото финансиране.

Фабрика духана Мостар АД се занимава с производство на цигари. Дружеството е една от трите цигарени фабрики в Босна.

През ноември 2006 г. Честийм ЕООД, която е свързана с Христо Ковачки, закупи 85,24 на сто от капитала на Пазарждик БТ АД общо за 4,718 млн. лв.

Последната сделка с акциите на дружеството е от 3 юни при цена 10 лева за брой. Има въведена една оферта „купува“ за 50 акции при цена 1 лев, а най-добрата оферта „продава“ е при цена 9,999 лева.

Свързани компании:

Пазарджик-БТМ АД(PZBT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 08.09.22 г.
fallback