fallback

Преглед на печата за 12 октомври

07:41 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът се отказа да вдига акциза на горивата и алкохола в. Сега

Кабинетът се отказа да вдига акциза на горивата и алкохола. В сила ще бъде само нов акциз върху цигарите. Това решиха министрите от кабинета на Бойко Борисов. "Предайте им на тези с казаните, че няма да им пипаме ракията", заяви премиерът

63,518 млрд. лв. ще бъде БВП през 2010 г. Това е почти 10 млрд. лв. по-малко от 2009 г. Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на финансите Симеон Дянков. Това означава, че и приходната част ще бъде много по-малка - с 6,5 млрд. лв., обясни Дянков. Бюджет 2009 г. беше направен с изключително нереална рамка. За първите 6 месеца докато разходите са се увеличавали с 25%, приходите са намалели с 11%. Това е довело до дефицита за тази година във всички министерства, агенции.

Спасяват ВМЗ-Сопот с поръчки за Азия в. Стандарт

С поръчки от чужбина ще спасяват Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ Сопот). Това обещал военният министър Николай Младенов на среща с премиера Бойко Борисов. На нея са присъствали още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шефът на предприятието Иван Станчев. Дружеството е натрупало задължения към държавния бюджет от над 50 млн. лв., каза пред журналисти министърът на икономиката Трайчо Трайков след срещата в Министерския съвет вчера. С едва 10% от капацитета си работи в момента ВМЗ, каза Станчев. В дружеството са наливани пари "предизборно", с които са плащани работните заплати, но не и осигуровките върху тях, поясни военният министър Николай Младенов. Ще се търси реализация на продукцията на ВМЗ на пазари в Азия, Африка и другаде, допълни министърът. Той посочи, че положението в завода не е единичен случай, а такова е състоянието на всички предприятия от отбранителния сектор.

Малки акционери могат да атакуват оздравителния план на "Кремиковци" в. Дневник

Оздравителният план за "Кремиковци" може да бъде оспорен в съда от малките акционери и всяко друго заинтересувано лице заради нарушаване на правата им, гарантирани от закона, регулиращ капиталовите пазари и публичните дружества - Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Това показва проверка на "Дневник".

"Кремиковци" като публично дружество попада под ударите на ЗППЦК, а той забранява увеличение на капитала на такова дружество по условие, каквото е предвиденото в плана, тъй като лишава миноритарните акционери от преимуществените им права да се включат в увеличението съразмерно и равнопоставено. Това потвърдиха пред "Дневник" адвокат Николай Бебов от "Цветкова, Бебов и съдружници" и още двама юристи с дългогодишен опит на капиталовия пазар. В същото време обаче според други експерти в областта на банкрутите в този случаи разпоредбите на специалния закон ЗППЦК , защитаващ малките акционери, може би са второстепенни, а водещи са общите за всички компании норми на Търговския закон (ТЗ) в частта за несъстоятелност.

Зимните почивки няма да поевтиняват в. Новинар

Почивките в зимните курорти няма да поевтинеят въпреки спада в туристическия сектор през отминалия летен сезон. Това заяви вчера председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Очакванията са даже да има леко завишение на цените за ски-сезона, прогнозираха от бранша. Рагин обясни, че вече се подготвят съоръженията в зимните ни курорти Банско и Пампорово.

В момента тече подготовката и за предстоящия студентски празник 8 декември, като, за да привлекат повече клиенти, хотелиерите измислят различни бонуси към нощувките. Така например при запазени 4 или 5 дни, единият е за сметка на собственика. Хотелите, които разполагат със СПА центрове, подаряват различни процедури на гостите си. Други предлагат безплатен масаж, ползване на финландска сауна, специални изненади по време на празничната вечеря за студентите или пък различни анимации.

Аптеките пак продават лекарства без рецепта в. Сега

Дисциплинирането на аптеките и затягането на режима при отпускане на лекарства беше за кратко. В момента фармацевтите отново отпускат безпроблемно лекарства без рецепта, установи проверка на "Сега". "Законовото изискване отново не се спазва, но не чак толкова масово, колкото преди", потвърди и шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
fallback