fallback

Русия: Преговорите за Белене продължават. България: Няма преговори

От икономическото министерство обясниха за Investor.bg, че преди да се говори за заем, трябва да се стигне до точна оценка на проекта

17:44 | 09.10.09 г.

Русия продължава преговорите с България за предоставяне на кредит на страната за изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде ПРАЙМ-ТАСС.

В близко бъдеще Русия ще реши дали да даде подобен заем, е заявил руският финансов министър и вицепремиер Алексей Кудрин на срещата на Общността на независимите държави (ОНД) в Кишинев.

В началото на тази седмица Кудрин каза, че Москва обмисля да предостави кредит от 3,8 млрд евро на страната ни за Белене.

Тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отрече София да е искала заем за строежа на втората атомна централа.

По договор с Атомстройекспорт строежът на Белене трябва да струва 3,9 млрд евро, но от руската компания заявиха миналия месец, че проектът ще се оскъпи до около 6 млрд евро.

От икономическото министерство коментираха за Investor.bg, че на официално ниво у нас никой не преговаря сега за заем за АЕЦ „Белене“. Освен това още не ясно какъв ще бъде делът на държавата в централата, за който беше съобщено, че при всички случаи ще бъде по-малък от първоначално обявените 51%, като често спряганата цифра за дела е 20%.

Едва след като се структурира финансирането на централата и се определи осъвременената й стойност, може да се говори за размери на кредити, казаха още от министерството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
fallback