fallback

Разсрочват с 1 година кредити на зърнопроизводителите за 12 млн. лв.

Заемите са получени при преференциална лихва от 3%, но след разсрочването ще се погасяват при референтна лихва от 7,41%

11:52 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавен фонд „Земеделие” ще удължи с една година срока за погасяване на краткосрочните кредити на зърнопроизводителите за семена и торове от 2008 г., съобщиха от фонда.

Разсрочват се заеми за общо 12 млн. лв., които е трябвало да се погасят до края на септември.

Зърнопроизводителите са получили заемите при преференциална лихва от 3%, но след разсрочването ще ги погасяват при референтна лихва от 7,41%. С решение на предишното заседание на Управителния съвет на фонда на 3 септември, с една година бяха разсрочени и краткосрочните кредити на животновъдите.

Ръководството на фонда е гласувало 9 млн. лв. за краткосрочно кредитиране на биволовъдите и говедовъдите. Ще бъдат подпомагани животновъди, които не са участвали в схемата за краткосрочно кредитиране на фонда през 2008 г. Финансовата помощ ще е в размер на 500 лв. на брой крава или биволица.

Кредитите са целеви – за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на животните, и ще се отпускат при референтния лихвен процент от 7,41%, определен за България от Европейската комисия. Средствата за подпомагане на животновъдите ще се осигурят също чрез вътрешна корекция на бюджета на фонд „Земеделие” за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 09.10.09 г.
fallback