fallback

Очакват фискален дефицит от 0,7% от БВП за 2010

Ще има повече пари за пенсии и пътища догодина според предварителните сметки за бюджета

10:52 | 09.10.09 г.

Държавният бюджет ще има дефицит от 0,7% от БВП през следващата година, показват предварителните разчети за бюджета на финансовото министерство. Според тях бюджетът ще има приходи от 26,079 млрд. лв. и разходи 26,545 млрд. лв.

Финансовият министър Симеон Дянков досега казваше, че ще се стреми да постигне балансиран бюджет през настоящата и през следващата година.

Въпреки очаквания спад на икономиката с 2% догодина общите разходи на държавата ще са с 611 млн. лв. повече в сравнение с реално разпределеното тази година.

Предвиждат се повече пари за социалното осигуряване, включително пенсии, социални помощи и обезщетения, и капиталови разходи, в това число пътища, околна среда и туризъм.

През 2010 капиталовите разходи на държавата ще са 3,874 млрд. лв., или 6,1% от БВП.

Като размер брутният вътрешен продукт се очаква да бъде 63,5 млрд. лв.

Според Дянков в новия бюджет ще залегне буфер от 10%, което означава, че ведомствата ще разполагат едва с 90% от заложените средства. Това направи и преходното правителство, но бяха предприети нови съкращения в разходите за да се намали очертаващия се бюджетен излишък в края на тази година.

Не e ясно още как ще бъде покрит дефицитът за 2010. Дянков каза по-рано тази седмица, че правителството може да емитира еврооблигации, ако на страната е необходим допълнителен финансов ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
fallback