fallback

Преглед на печата за 9 октомври

07:52 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Младите семейства остават без данъчните екстри в. Сега

Няколко данъчни облекчения, въведени като антикризисни мерки от кабинета "Станишев" в самия край на управлението му, ще бъдат премахнати. Финансовият министър Симеон Дянков предлага да се отмени отстъпката при изплащане на ипотечни кредити на младите двойки до 35 г., а фирмите, инвестирали над 10 млн. лв. в стратегически отрасли, отново да плащат данък печалба. Бонусите, които реално трябваше да се усетят за първи път догодина, се отменят със задна дата от 1 януари 2009 г.

Според действащия текст в закона за данъците върху доходите младите двойки, които имат сключен брак, могат да си намалят данъчната основа при облагане на личните доходи с платените от тях през годината лихви върху ипотечен кредит. Условието е лихвите да са върху първите 100 000 лв. от заема, той да е изтеглен преди навършването на 35-годишна възраст на поне единия от съпрузите и жилището да е единствено на семейството. Облекчението важи за доходите, получени от 1 януари до 31 декември 2009 г. За бонуса най-много настояваше НДСВ, като аргументът му беше да се подкрепят младите семейства в условията на високи лихви по заемите в кризата. Облекчението щеше да спести на домакинство по няколкостотин лева на година.

Шефът на БДЖ уволнен заради скандална сделка с вагони в. Новинар

Неизгодна сделка за закупуване на 30 рециклирани вагона е една от причините да бъде уволнен шефът на БДЖ Христо Монов. Това съобщиха вчера от транспортното министерство. От ведомството припомниха, че преди година Монов подписа договор за закупуването на 30 рециклирани спални вагона за 16,5 млн. евро без ДДС от швейцарската фирма “Арвекс”. При проверка от специалисти е установено, че вагоните са на повече от 50 години, а в документите при доставката им е записано, че са сравнително нови и не са опасни.

Адвокатската защита в съда поскъпва с 20% в. Сега

Адвокатската защита в съда вече ще се облага с 20% ДДС, което означава, че цената й ще се вдигне с този процент. Това следва от промените в Закона за ДДС, предложени от финансовото министерство. Става дума за т. нар. процесуално представителство на гражданите по най-различни дела - брачни, имотни, данъчни, наказателни, административни. Поскъпването ще обхване и адвокатските услуги в досъдебни и арбитражни производства. Останалите и в момента се облагат с 20% ДДС.

Промяната се налага заради започналата наказателна процедура срещу България за неизпълнение на европейска директива. Още в края на 2006 г. финансовото министерство предложи тези 20% ДДС, но заради нарушения в процедурата по гласуване на закона текстът бе атакуван в Конституционния съд и отменен.

Първият завод за отпадъци тръгна без разрешение в. Дневник

Първият в България завод за преработка на боклук – пловдивският край село Шишманци, започна работа вчера... за пет минути. Съоръжението беше открито тържествено от премиера Бойко Борисов и кмета на Пловдив Славчо Атанасов, въпреки че все още няма акт 16, с който се позволява експлоатацията му. "До две седмици документът ще бъде издаден", обеща от импровизираната сцена Борисов.

Почват ревизия в "Кремиковци" в. Новинар

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще започне ревизия в "Кремиковци", за да се изяснят причините, довели до тежкото състояние на компанията. Това стана ясно от проведена среща в комбината, на която присъства социалният министър Тотю Младенов, представители на синдикатите и работници. Младенов подчера, че е от изключително важно значение да бъдат запазени трите мощности в комбината отговарящи на екологичните изисквания и които дават работа на 3200 души. В противен случай последиците за икономиката ни ще бъдат много тежки.

Бившите оставили само 1000 лева за фрегатите в. Стандарт

Българските контингенти зад граница няма да бъдат съкращавани и ще бъдат оборудвани по най-добрия начин. Проблемът е, че предишното правителство е сключило много договори, а всички пари са опукани до май, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Той даде пример със сделката за белгийските фрегати. За тях трябва да се платят 10 милиона евро, а в хазната за целта са останали само хиляда лева, каза Борисов и нарече "мафиотски кръгове" противоречията между различните крила в БСП. Държавата е изправена пред тотален дефицит. Не знам откъде ще вадим пари за корабите, вертолетите, спартаните и този уникум да купиш кораби, чиито двигатели работят по 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Не знам как нашите американски партньори ще ни разберат, заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 19.08.22 г.
fallback