fallback

Експерти: Още никой не е излязъл от кризата

САЩ и Западна Европа ще се въстановят най-бързо, след тях - страните в ЦИЕ, а на Африка и Азия ще им трябват поне 15-20 години

15:33 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нито една държава в света все още не е излязла от кризата. Това заяви днес във Варна Алън Розенбаум, президент на Световната асоциация на училищата и институтите по публична администрация и директор на института по публичен мениджмънт в международния университет във Флорида.

Той участва в церемония по връчването на сертификатите на участниците в семинар по лидерство във Варненския свободен университет. Гост на тържеството беше Хайнрих Нихавес, управител на Европейската академия за банково дело, икономика и управление.

На държавите от Западна Европа и на САЩ ще им трябват още няколко години, за да понижат безработицата, каза Розенбаум, цитиран от БТА. Според него от повече време ще се нуждаят страните от Централна и Източна Европа, а на тези от Африка и Азия ще са им необходими поне 15-20 години.

До кризата се стигна заради липсата на правила на управлението, каза Розенбаум. По думите му в света има недостиг на лидери и подготвени кадри. За САЩ и Западна Европа това е криза, защото има увеличение на безработицата и се повишава бедността, но не бива да забравяме, че всъщност две трети от света живее именно в такива условия, каза Розенбаум.

В Германия вече не говорим за криза, банките имат голям ресурс, който влагат в икономиката, посочи Нихавес. Според него кризата в България ще продължи малко по-дълго, но държавата ще я преодолее.

Банковите лихви на кредитите в Германия са ниски, хората теглят заеми и създават работни места, отбеляза Нихавес. На въпрос дали ще препоръча на българите да взимат заеми директно от германски банки, той отговори, че вече има такива случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 04.09.22 г.
fallback