fallback

БАН: Засега е добре лихвите по кредити и депозити да останат високи

Ако лихвите по кредитите паднат, тези по депозитите биха станали 1-2% и гражданите биха изтеглили вложенията си, смятат икономисти

12:12 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към момента, по време на криза, няма да е добре лихвите по кредитите и депозитите да са ниски, „защото това ще е катастрофално“. Такова мнение изрази пред журналисти днес професорът по икономика от Българска академия на науките (БАН) Гарабед Минасян.

Той обясни, че средните лихви по кредитите сега са 11%, а по депозитите – 7%. „Това (за депозитите), ако се извади инфлацията, прави доходност от 5%, което е много добре“, каза Минасян. „Ако в сегашната ситуация лихвите по кредитите паднат например до 4-5%, лихвите по депозитите биха станали 1-2% и гражданите биха изтеглили вложенията си, за да ги обърнат в евро и или да ги държат вкъщи.“

„А това няма да е добре за банковата система“, посочи икономистът.

Според Минасян лихвите по кредитите биха могли да паднат, „когато икономката заработи добре, но засега не се знае кога точно ще стане това“.

По думите му това, че средствата на населението се намират в банките, намалява инфлацията, което е положително. Другият положителен елемент от високите лихви по депозитите според Минасян е, че у нас се задържат на сравнително високо ниво сметките на чужди граждани в лева. Според цитирани от него данни в средата на 2006 г. те са били около 5 млрд. лв., през октомври миналата година – над 18 млрд. лв., а към момента са около 16 млрд. лв. „При по-ниски лихви тези средства биха изтичали в чужбина“.

БНБ и правителството не трябва да се месят в пазарната политика на търговските банки за определяне на лихвите, а да поддържат конкуренцията между тях, смятат още в БАН. Централна банка би могла да се намеси само при определяне на допълнителните такси при отпускане на кредити, които такси почти са се удвоили за година, каза професорът.

На въпрос на Investor.bg относно мнението му за взимане на държавни заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световната банка (СБ) Минасян отговори: „По принцип това не е лошо, въпросът е как ще се използват заемите и как ще се контролира дългът. По-добре да се вземе заем от СБ, отколкото от МВФ или да се емитират еврооблигации“.

Той обоснова становището си с това, че изразходването на заем, получен от СБ, ще се контролира от нея, докато при емитиране на еврооблигации правителството може да „използва средствата за каквото си иска“.

„Все пак емитирането на еврооблигации също е по-добро от взимането на средства от МВФ“.

На друг въпрос на Investor.bg относно прогнозата на икономиста за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2010 Гарабед Минасян каза, че по личното му мнение има някаква вероятност да се пречупи негативната тенденция на спад. „Това обаче много зависи от макроикономическата политика на правителството, от една страна, а от друга страна – от притока на средства от еврофондовете и от мнението на чуждите инвеститори за условията за правене на бизнес в България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 01.09.22 г.
fallback