fallback

Държавният дълг намалява с 9,8 млн. евро през август

Съотношението държавен дълг към БВП е 14,6% в края на месеца

17:45 | 07.10.09 г.

Държавният дълг намалява с 9,8 млн. евро през август до 4,747 млрд. евро в края на месеца, показва месечният бюлетин на Министерство на финансите. Основната причина за намалението са извършените през месеца плащания.

От началото на годината намалението на държавния дълг е с 94,4 млн. евро.

Държавният външен дълг се понижава с 9,1 млн. евро през август до 3,323 млрд. евро, а вътрешният дълг намалява с близо 800 хил. евро до около 1,424 млрд. евро през месеца.

Съотношението държавен дълг/БВП в края на август е 14,6% и остава непроменено спрямо предходния месец.

Към края на август размерът на държавногарантирания дълг възлиза на 618,8 млн. евро, като нараства с близо 1,9 млн. евро за месец. Изменението се дължи основно на валутнокурсова разлика. Съотношението държавногарантиран дълг/БВП запазва нивото си от предходния месец и е 1,9%.

Държавният дълг е един от критериите от Маастрихт за приемане в еврозоната. За да бъде страна членка на ЕС приета във валутнокурсовия механизъм ERM 2 на блока, съотношението на държавния й дълг към БВП трябва да е по-ниско от 60%.

По рано днес финансовият министър Симеон Дянков заяви, че правителството може да емитира еврооблигации през следващата година, ако на страната е необходим допълнителен финансов ресурс. Той добави, че България по всяка вероятност ще подаде документите за кандидатстването за присъединяване към  ERM 2 през януари-февруари догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 05.09.22 г.
fallback