fallback

Искаме 3,3 млн. лв. от ЕС за съкратените работници от „Кремиковци“

Догодина ще кандидатстваме за още пари, този път за съкратените в БДЖ

15:45 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

България ще кандидатства за получаване на близо 3,3 млн. лв. от Европейския фонд за глобализация за подпомагане на съкратени работници, основно от „Кремиковци“, които за периода от края на април до края на август са около 1000 човека. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след днешното заседание на Министерски съвет. 

По-конкретно, ще се кандидатства за получаване на средства по мярката за финансиране на действия за реинтеграция на пазара на труда при масови уволнения, които в случая са от „Кремиковци“ и пристанище Лом.

Общите разходи за предвидените дейности са 5,07 млн. лв., уточни Младенов, като се предвижда останалите близо 1,8 млн. лв. да бъдат осигурени от държавния бюджет.

Предвижда се с посочената сума да бъде извършено обучение и преквалификация на 1000 човека, стажуване за срок от половин година на поне половината от лицата, завършили успешно обучението, също и субсидирана заетост на лица с увреждания в продължение на 9 месеца.

Социалният министър посочи, че 2,3 млн. лв. от общата сума се предвижда да се използват за грантови схеми за финансиране на стартирането на собствен бизнес на до 230 лица, като максималната сума на финансирането е 10 хил. лева.

По всяка вероятност през следващата година България отново ще кандидатства за отпускане на средства от Европейския фонд за глобализация, този път за подпомагане на съкратените работници от БДЖ, съобщи още Тотю Младенов. Самото кандидатстване ще се извърши, след като се види общо точно колко ще бъде броят на останалите без работа работници и служители от железниците.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 10.09.22 г.
fallback