fallback

Дянков: Ще емитираме еврооблигации само при необходимост

Подаването на документите за приемане на България в механизма ERM 2 вероятно ще стане през януари-февруари 2010, а не през ноември

14:13 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството не е решило непременно да емитира еврооблигации. Това може да стане следващата година, само ако на страната е необходим допълнителен финансов ресурс, каза днес пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков.

Според него при необходимост от ресурси за държавата е по-изгодно да ги набира именно чрез емитиране на облигации, а не чрез заем от Международния валутен фонд (МВФ).

Дянков съобщи, че според изчисления на международни финансови институции от май до миналата седмица лихвите, по които българските банки могат да взимат заеми от чужбина, са намалели с 4 процентни пункта, което, според него показва, че в страната има финансова стабилност.

По всяка вероятност подаването на документите за кандидатстването на България за присъединяване към механизма ERM 2 ще стане през януари-февруари следващата година, а не през ноември, както предварително беше обявено, заяви финансовият министър.

Причината е, че ЕС удължи срока за подаването на т.нар. конвергентна програма до края на януари 2010 г., а документите за кандидатстването за ERM 2 би трябвало да се подадат заедно с нея, поясни той.

По думите на Дянков България има големи шансове за приемане във финансовия механизъм в по-кратки срокове, тъй като правителството твърдо е решило да запази валутния борд и да има балансиран бюджет както за тази, така и за следващата година.

Той допълни, че се очаква 21 от страните в ЕС да приключат тази година с дефицит от над 3 на сто от БВП.

От днес министерствата и други държавни ведомства започват да разглеждат проектобюджета за 2010 г. и се предвижда на 1 ноември той да бъде внесен за разглеждане в съответните комисии на Народното събрание, а до края на ноември да бъде гласуван, каза Дянков.

Той посочи, че в проектоварианта са залегнали акциз за цигарите от 76 евро на хиляда къса и 15 на сто увеличение на акциза върху алкохола. Засега не е прието предложението на министъра на икономиката Трайчо Трайков увеличението на акциза върху цигарите да бъде с 64 евро на хиляда къса.

Дянков заяви, че се предвижда в средата на юни 2010 г., в случай че приходите в бюджета са по-високи от предвидените, той да бъде преразгледан и евентуално да се увеличат разходите за някои проекти и направления. По думите му първите индикации за увеличение на приходите над предвиденото биха могли да се наблюдават от средата на пролетта следващата година, като първият показател за това ще е евентуалният ръст на износа.

Финансовият министър потвърди, че се предвижда за следващата година спад на БВП от 2 на сто, което е залегнало в проектобюджета. В държавен бюджет 2010, както и в тазгодишния, има буфер от 10 на сто. Основни приоритети в него са образованието, здравеопазването и спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 04.09.22 г.
fallback