fallback

Очакват спад от 25% в приходите от туризъм през 2009

През следващата година ще се задълбочи тенденцията за спад на туристопотока

10:09 | 07.10.09 г.

Българският туризъм ще реализира около 20-25 процента по-малко приходи тази година, прогнозира Румен Драганов от Института за прогнози и анализи в туризма пред БТА.

Според него причина за спадналите приходи било свалянето на цените с 10-30 процента в началото на лятото.  

През август председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев прогнозира пред Investor.bg, че броят на чуждите туристи, посетили българското Черноморие това лято, по предварителни данни ще бъде с 12-15% по-малък от миналата година, но в същото време общите приходи от туризъм ще бъдат на нивото от миналата година, т.е. около 2,4 млрд. евро.

По данни на НСИ посещенията на чужденци в България през август 2009 г. са 1,434 млн. и намаляват спрямо същия месец на миналата година с 10,1%.

С 2,6 процента са по-малко приходите от чуждестранни туристи за 7-те месеца в сравнение със същия период на 2008 година. От бранша очакват загубите да са по-малко през август и септември. Спадът на приходите в Северното Черноморие е 20-25 процента в сравнение с миналата година г., според Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Намалението е дошло от силно ограничените разходи на туристите, отделяни за забавления и пазаруване.  

Около 11,8% туристи по-малко са летували по Южното Черноморие до септември в сравнение със същия период на 2008. Според председателя на Регионалната туристическа камара в Южното Черноморие Иван Иванов през следващата година тенденцията към спад на туристопотока ще се задълбочи. Това се отнасяло основно за големите туристически пазари.  

Според него тези негативни прогнозни резултати могат да се неутрализират с търсене на нови ниши и налагането на дестинацията България в Сърбия, Македония, Хърватска и Черна гора. От 1 януари 2010 г.отпадат визите за тези четири държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
fallback