fallback

Преглед на печата за 6 октомври

08:17 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството готви еврооблигации за финансиране на бюджет 2010

в. Дневник

Българското правителство обмисля да емитира еврооблигации през пролетта на следващата година, с които да финансира бюджетните си разходи през 2010 г. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред агенция "Дау Джоунс" в Истанбул, където е на среща на Международния валутен фонд (МВФ). Конкретните параметри на емисията - размер и матуритет, ще станат ясни след приключването на дискусиите по бюджет 2010 през ноември, става ясно от информацията.

Стопанската камара вещае тежка 2010 година

в. Новинар

Голяма част от българските семейства няма да могат да си плащат сметките за ток и парно и да погасяват задълженията си по кредити през следващата година. Песимистичната прогноза направи вчера председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, който прогнозира, че през 2010 г. ще се усетят истинските последици от кризата. Още 150 000 българи ще останат без работа през следващата година, предупреди пък вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата експерти взеха участие в конференция "Работните места и кризата - ответните действия на Европа", организирана от Икономическия и социален съвет.

За половината от магистрала "Люлин" се прави нов проект

в. Сега

Строителството на магистрала "Люлин" се бави заради изготвянето на нов проект на голяма част от трасето. Все още не са одобрени проектите на нито един от 3-те предвидени тунела, а и всички мостове са били препроектирани наново, съобщи вчера строителният министър Росен Плевнелиев. Цялата магистрала е дълга близо 19 км, като 10.5 км от тях са мостове, а тунелите са 2.5 км.

Износителите на машини настояват за държавна подкрепа

в. Дневник

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага пакет от насърчителни мерки за експортно ориентираните предприятия от машиностроенето. Очаква се те да бъдат разгледани на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се очаква да се проведе утре. За една година броят на заетите в машиностроителния отрасъл е намалял от 143 000 души на 114 000, като на места той е под технологичния минимум, обясняват от асоциацията. Затова те ще предложат на правителството бюджетът да поеме за срок от половин година осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, при условие че ръководството на фирмите няма да съкращава персонал.

Сеч за 4 млн. лв. е извършена в надвзетите царски гори

в. Дневник

За шестте години, в които наследниците на Фердинанд неправомерно са ползвали надвзетите 4500 дка държавни гори в Рила, е извършвана сеч, за която държавата ще предяви иск за пропуснати ползи. По груби изчисления приходите възлизат на 4 млн. лв., съобщи пред БНТ председателят на агенцията на по горите Георги Костов. Дори половината от тези приходи да се признаят като разход на фирмите, държавата ще претендира за възстановяване на поне 2 млн. лв., тъй като сечта там е надхвърлила с 10 на сто определените според лесоустройствените правилници площи за дърводобив, обясни още шефът на агенцията по горите.

ЕК ни оряза с 25% квотата за улов на калкан

в. Стандарт

Европейската Комисия намали с 25 на сто квотите на България и Румъния за улов на калкан пред 2010-а година. Така разрешеният улов догодина у нас ще е 38 хиляди тона, вместо досегашните 50 хиляди. Като основна причина за орязването на квотите от Еврокомисията посочват научни изследвания, според които популацията на калкана в Черно море е намаляла, и трябва да се създадат условия за нейното възстановяване, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 01.09.22 г.
fallback