fallback

Спряха проект за преработка на текстил заради унищожаване на контейнери

Контейнерите за непотребни текстилни продукти, разположени в седем столични квартала, редовно са разбивани, палени, събаряни, обръщани и разпилявани

10:00 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Небрежно отношение спря развитието на екопроект в София за рециклиране на отпадъци от текстилни продукти. Контейнерите за непотребни текстилни продукти, които бяха разположени в седем столични квартала, редовно са разбивани, палени, събаряни, обръщани и разпилявани, обясни Веска Цакова от фирма „Ретекс“ в Червен Бряг, осъществяваща проекта с подкрепата на Столичната община.

Заради набезите събирането на дрехи за рециклиране засега спира, каза Цакова, цитирана от БТА. По думите й това се налага, защото събраната суровина в повечето случи е мокра и кална, което я прави негодна за рециклиране.

Работата по пилотния проект в София започна миналата година. Идеята беше намаляване на текстилните отпадъци и рециклирането им.

Още преди две години фирмата е разработила програмата и подписала договор със Столична община. Контейнерите, в които се събираха дрехите за рециклиране, са собственост на фирмата и сега тя търпи загуби от унищожаването им, обясняват инициаторите.

Проектът е предвиждал събраният текстилен отпадък да се изсипва в камион и да се откарва в завода в Червен бряг, а обработката да е една от най-евтините - под 50 стотинки на килограм, обясни Цакова.

Според данни на европейската статистическа служба Евростат България единствена в ЕС не рециклира отпадъците си.

Експерти коментират, че всяка година полезни отпадъци за милиони левове потъват в сметищата на страната, а заетата от тях площ се равнява на тази, която покриват около 3000 футболни игрища. От своя страна хотелиери алармираха, че туризъм в България няма да има, ако не се приложат съвременни технологии за обработка на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
fallback