fallback

Преглед на печата за 5 октомври

07:49 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фондове от Лондон взeмат “Кремиковци” в. Стандарт

Господари на "Кремиковци" ще бъдат облигационерите. Това ще стане, ако се изпълни оздравителният план за комбината, който предвижда увеличение на капитала чрез обръщане в собственост на вземанията на кредиторите. Държателите на боновете ще имат 81% от капитала на дружеството, ако се гласува за оздравяването му. Това сочат цифрите от експертизата на вещите лица, които са оценили вземанията на кредиторите. Да обърнат вземанията си в акции поискаха 59 кредитори на комбината. Борчовете на завода към тях са за почти 1,5 млрд. лв. Според оценката на трите вещи лица, назначени от Агенцията по вписванията, в книжа могат да се обърнат вземания за 944,458 млн. лв. От тях вземането на "Лоу Дибенчър", която представлява облигационерите, е за 780,339 млн. лв. Така ако капиталът на "Кремиковци", който сега е 18,518 млн. лева, се увеличи с въпросните 944,458 млн. лв., ще стане 962,976 млн. лв. Облигационерите ще имат дял от 780,339 млн. лв., или 81% от капитала.

Появи се нова агроизмама с европари в. Сега

Фермери, хванати в измами и наказани да не получават европари за ниви с години напред, вече измислиха схема как да заобиколят санкцията. "На следващата година вместо тях кандидатстват техните съпруги, деца или родители. Вече имаме редица такива сигнали", заяви зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Драгомир Господинов на семинар в Трявна.

В момента фонд "Земеделие" умува как да пресече тези случаи. Източници на "Сега" издадоха, че се обмисля вариант, при който на местно ниво да се води регистър на площите, за които фермери са санкционирани да не получават европари 3 години напред. Така когато в следваща година някой кандидатства чрез тази земя, ще се прави допълнителна проверка как кандидатът е свързан със санкционирания фермер. Ще има и изключения - казуси, при които наказаният земеделец е отдал земята под наем и тя се обработва от арендатор, който ще получи субсидията на ЕС. "Няма правно основание арендаторът да не получи европарите, защото по регламент на ЕС субсидиите се дават на този, който обработва земята", уточниха юристи.

Субсидиите за земя се дават в края на всяка година, а за т. г. помощта е 750 млн. лв. За да ги получат, земеделците първо очертават земята си на цифрова карта, а преди вземането на парите се правят и проверки на място на 5% от кандидатите. При надписана земя над 50% фермерът губи правото да кандидатства по схемата за 3 години напред.

Прокурори и висши полицаи с достъп до данъчната тайна в. Дневник

Достъпът до данъчната тайна ще бъде разширен отново, ако подготвяни поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бъдат одобрени. В списъка на тези, които могат да получат справка за данъчно досие само с писмено искане, ще влязат премиерът, финансовият министър, министърът на вътрешните работи, както и окръжните прокурори и регионалните директори на МВР, потвърдиха източници на "Дневник". Предложенията за промени са подготвени от Националната агенция за приходите (НАП) и били получили зелена светлина от финансовото министерство. Целта на поправките била да улесни борбата с данъчните измами и престъпления. Улесняване и забързване на проверки и разследвания ще са основните мотиви, с които данъчните ще убеждават от нуждата от промяна. Това не е първият опит прокурорите и шефове в МВР да имат достъп без съдебна санкция, но досега идеята не е получавала подкрепата на депутатите при две правителства.

Лекарства ще се поръчват по пощата в. Сега

Държавните пощенски станции ще се превърнат и в логистични центрове, в които хората от отдалечени селища ще могат да си плащат сметките и данъците, да поръчват стоки и да доставят дори лекарства, съобщи пред "Сега" шефът на дружеството Енцислав Харманджиев. "Предстоят конкурси за избиране на инвеститори, които ще имат възможност за акционерно участие с дял не повече от 49% във всяко дружество, като "Български пощи" ще разполага с контролен пакет в него", уточни още той.

4 милиона българи живеят в чужбина в. Новинар

Близо четири милиона българи живеят извън страната, съобщи председателката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова по време на заседание на Световния парламент на българите във Варна. Около милион и половина от тях са напуснали страната през последните години, главно по икономически причини. Другите два милиона и половина обаче са станали жертва на историческите обстоятелства. Техните семейства са останали да живеят извън страната след войни или ампутиране на територии, обясни за „Новинар” ресорният министър Божидар Димитров. Още в понеделник той ще внесе в парламента поправка в закона за българите в чужбина, която цели облекчаване на условията за получаване на наше гражданство от хора, които имат доказан български произход.

Руснаци влагат 14 млн. в завод за сейфове в. Стандарт

Руската компания "Промет", световен авторитет в производството на сейфове и офис мебели, отваря свой завод и в Казанлък. Изборът на руснаците е бил направен след 2-годишно проучване, като е надделяло наличието на достатъчно квалифицирана работна ръка, преминала през казанлъшката оръжейна компания "Арсенал". В новото предприятие са инвестирани 14 млн. лева за производството на супермодерни сейфове и каси от известните марки "Велберг" и "Практик".

"Лотос" отваря магазини за месо на франчайз в. Дневник

Димитровградското месопреработвателно предприятие "Лотос" стартира пилотен проект за отваряне на магазини на франчайз, съобщиха от компанията. Първият обект от веригата се намира в столичния квартал "Дианабад". "Обектите ще са с площ 40 - 150 кв.м, като предвиждаме да има и специализирани витрини за месо в някои от големите вериги супермаркети", съобщи търговският директор на компанията Ивайло Иванов. По план компанията трябва да отвори 10 специализирани магазина на франчайз до края на годината, като всички те ще бъдат в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
fallback