fallback

МРРБ възобновява работа по спрените 60 проекта, тепърва ще търси средства

Занапред в договорите с фирми изпълнители няма да се включват клаузи за възможно оскъпяване

15:54 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разрешава продължаване на реализацията на общо 60 общински проекти, работата по които беше спряна в края на август заради извършване на проверки. Това съобщи днес на пресконференция министър Росен Плевнелиев. Проектите са от областта на ВиК сектора и благоустройствени дейности.

От временно спрените общо 60 проекти 41се финансират от държавния бюджет, а от тях, според договорите, трябва да бъдат завършени до края на годината 36 броя проекти. За тези 36 проекта са останали довършителни работи за общо 52 млн. лева, според изнесените данни. След разговори със строителните фирми изпълнители обаче тази сума е намалена на 27-28 млн. лева, заяви министърът. Сета се водят разговори с Министерството на финансите посочената намалена сума да бъде осигурена. За останалите няколко общински проекта с държавно финансиране ще се търсят средства евентуално през 2010 г., когато е срокът за приключването им.

По 19-те общински проекта по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“, които също се проверяваха, също ще продължи работата, като средствата по тях като цяло са намалени с над 10%, стана ясно от думите на министъра. През октомври започват търговете за фирми изпълнители по тях.

В тази връзка Плевнелиев коментира, че министерството възнамерява отсега нататък при сключването на договори с изпълнители на инфраструктурни проекти по Закона за обществените поръчки (ЗОП) да не предвижда клауза за възможно увеличение на цената, освен при изключителни случаи. По думите на министъра по много от сключваните досега договори за строителство държавата е правила впоследствие и допълнителни договори, които оскъпяват изпълнението с до 50% от първоначалната цена – което „не е противозаконно, но не е изгодно за държавата“, смята Росен Плевнелиев.

Той допълни, че сегашното ръководство на министерството не смята за много удачна практиката при предишното правителство дейностите по изпълнение и последващ контрол при реализация на големите инфраструктурни проекти да се възлагат на частни инженерингови фирми. "Те не защитават достатъчно добре държавните интереси, а е по-добре тази дейност да се изпълнява от контролни органи, допълнително създадени към МРРБ и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 04.09.22 г.
fallback