fallback

Община Кърджали ще съди ОЦК за системно замърсяване

Сформиран е екип от експерти и юристи, които да подготвят документацията за сезиране на Главна прокуратура за завеждане на делото

10:12 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Община Кърджали да заведе дело срещу Оловно-цинков комплекс (ОЦК) за системно замърсяване на атмосферния въздух, решиха на свое заседание общинските съветници.

Кметът Хасан Азис трябва да сформира екип от експерти и юристи, които да подготвят документацията за сезиране на Главна прокуратура за завеждане на делото по предложение на постоянната комисия по екология и евроинтеграция, предаде БТА.

Заключението на експертите по екология в общината е, че в ОЦК не са спазени нормите, определени в комплексното разрешително, издадено на дружеството през 2006 г. Не са изпълнени и мерките за спазване на екологичните норми, заложени в инвестиционната програма на комбината със срок 31 октомври 2007 г.

На предприятието са наложени текущи месечни санкции за замърсяването на въздуха с прах, серен диоксид, олово и кадмий, както и еднократна санкция заради неизпълнените условия на комплексното разрешително.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 13.08.22 г.
fallback